În încercarea de a stimula inflaţia în zona euro, în luna iunie a acestui an, BCE a devenit prima mare bancă centrală din lume care a introdus dobânzi negative la depozitele bancare, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. În luna septembrie, BCE a dus această dobândă şi mai mult în zona negativă, până la minus 0,2%, scrie Agerpres.
‘Va trebui să suportăm noi aceste costuri pentru o perioadă şi nu ştiu cât timp băncile vor putea face faţă’, a declarat Stefan Krause, la o conferinţă pe teme financiare.
Şi a doua mare bancă germană, Commerzbank, a anunţat, joi, că va începe să perceapă comisioane de la marii clienţii corporate şi investitorii instituţionali care păstrează depozite substanţiale în cadrul băncii. Alte instituţii de creditare au anunţat că ar putea adopta decizii similare, dar puţine au recunoscut deschis că marii clienţi vor trebui să plătească pentru depozitele lor.
Pentru clienţi, ar fi dificil din punct de vedere psihologic să accepte ideea de a plăti pentru depozite, ceea ce ar forţa băncile să absoarbă efectele dobânzilor negative, a explicat Krause. Cu cât va dura mai mult perioada în care vor exista dobânzi negative, cu atât mai greu va fi pentru bănci să achite nota de plată, a avertizat directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare bancă de investiţii din Europa.
Banca germană a înregistrat pierderi nete de 94 milioane de euro în trimestrul trei din 2014, după ce a pus deoparte 894 de milioane de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru a acoperi costurile legate de litigii, în urma investigaţiilor autorităţilor de reglementare.
Din 2012, Deutsche Bank a plătit aproximativ şapte miliarde de euro costuri şi amenzi, dar problemele vor continua şi anul viitor.
Banca este investigată pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, printre care Sudan, Cuba şi Iran. În decembrie 2013, Comisia Europeană a impus o amendă record de 1,7 miliarde de euro unui număr de şase bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan şi Citigroup, pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.