Deutsche Bank, una din cele cinci bănci implicate în stabilirea preţului de referinţă al aurului, de două ori pe zi, a anunţat că se retrage din acest proces, după ce a renunţat la majoritatea afacerilor cu materii prime.
‘Deutsche Bank îşi retrage participarea din procesul de stabilire a preţului de referinţă al aurului şi argintului, în urma reducerii semnificative a afacerilor cu materii prime. Rămânem deplin angajaţi în celelalte afaceri cu materii prime pe care le avem’, a anunţat vineri cea mai mare bancă din Germania.
Oficialii autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Germania (BaFin) au demarat luna trecută o anchetă privind manipularea preţurilor metalelor preţioase de către bănci, solicitând documente de la Deutsche Bank a anunţat publicaţia ‘Financial Times’, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (FCA) din Marea Britanie a demarat la sfârşitul anului trecut o anchetă referitoare la stabilirea preţului de referinţă al aurului, pe o piaţă de 20.000 miliarde de dolari, a anunţat agenţia Bloomberg, citând surse anonime.
Capitala Marii Britanii este cel mai mare centru de tranzacţionare a aurului din lume, conform datelor London Bullion Market Association (LBMA), rulajul mediu zilnic depăşind 33 de miliarde de dolari în 2012. Pe platforma Comex din New York, rulajul mediu zilnic a depăşit anul trecut 29 de miliarde de dolari.
Din 1919, cinci bănci importante se întâlnesc la Londra pentru a stabili cotaţia aurului. Acum, dealerii şi economiştii susţin că o serie de traderi adună mai rapid informaţii şi au, astfel, un avantaj incorect când cumpără şi vând aur.
London fix – cotaţia aurului folosită de companiile miniere, de bijutieri şi de băncile centrale, pentru a cumpăra, a vinde şi a evalua aurul – este publicată de două ori pe zi, după o convorbire telefonică între Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc şi Societe Generale.
Procesul poate dura de la câteva minute la peste o oră şi în timpul şedinţei se pot tranzacţiona aur şi derivate, pe piaţa spot şi pe burse. Traderii tranzacţionează masiv aur şi derivate după începerea şedinţei. Patru traderi au declarat pentru Bloomberg că majorarea volumelor de tranzacţionare este cauzat de informaţiile obţinute de dealeri şi clienţii lor în timpul şedinţei de stabilire a cotaţiei aurului.
Vineri dimineaţă, cotaţia unciei de aur la London fix era de 1.241 dolari, în scădere faţă de nivelul de 1.681,50 dolari înregistrat în 2 ianuarie.