Deutsche Telekom şi partenerul său, start up-ul britanic Stratospheric Platforms Ltd, susţin că avioane fără pilot care au zburat la o altitudine de 14.000 de metri au reuşit cu succes să se conecteze cu reţeaua terestră 4G a Deutsche Telekom prin intermediul antenei aflate la bordul avionului. Această staţie de bază aeriană, care poate acoperi o suprafaţă de 100 de kilometri, a putut intermedia apeluri telefonice de voce şi video, transfer de date şi navigare pe internet pentru un utilizator de smartphone aflat la nivelul solului cu prilejul unor teste efectuate la începutul acestei luni.
„Am demonstrat că putem oferi Internet rapid şi conectivitate oriunde. În special în zonele care sunt greu de ajuns pentru turnurile tradiţionale de telefonie mobilă, staţiile de bază aeriene sunt un adaos inteligent şi cu costuri reduse pentru reţelele noastre mobile”, a declarat Bruno Jacobfeuerborn, directorul general al Deutsche Funkturm, divizia de turnuri de telefonie mobilă de la Deutsche Telekom.
Amplasarea de staţii de bază în stratosferă promite să ofere o latenţă mai mică pentru ca noile reţele 5G să poată oferi o serie de noutăţi precum automobilele autonome şi intervenţiile chirugicale la distanţă.
Însă deşi antenele aeriene oferă o viteză de transfer mai bună şi costuri mai mici decât sateliţii, menţinerea acestor antene aeriene în aer ridică unele provocări. De exemplu Loom, un rival al Google, utilizează baloane la mari altitudini iar Facebook a fost nevoit să imobilizeze la sol o dronă experimentală care funcţiona cu energie solară, în urmă cu doi ani, după ce a ajuns la concluzia că proiectul nu este fezabil.
Testele Deutsche Telekom au fost efectuate în sudul landului Bavaria utilizând o variantă modificată a avionului turbopropulsor H3Grob 520, în condiţiile în care Stratospheric Platforms lucrează încă la propriile sale avioane fără pilot. Start up-ul britanic promite că avionul său ecologic va avea o anvergură a aripilor de 60 de metri, similară cu cea a unui Boeing 747, dar va avea o greutate de doar 3,5 tone, fiind capabil să stea în aer până la două săptămâni. Viitorul avion va utiliza un sistem de propulsie pe bază de celule de hidrogen, astfel că singurul produs rezultat de pe urma arderii vor fi vapori de apă. Directorul general de la Stratospheric Platforms, Richard Deakin, a spus că firma lucrează pentru ca avioanele să devine operaţionale în jurul anului 2024.
Deutsche Telekom este cea mai mare companie europeană de telecomunicaţii, cu operaţiuni în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, dar şi în Marea Britanie.
Deutsche Telekom controlează un pachet majoritar din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul ‘T’.