Cel mai mare operator european de telecomunicaţii se aşteaptă în acest an la o creştere de 3% a profitului ajustat înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare, excluzând cheltuielile pentru chirii (EBITDA AL), până la 25,5 miliarde de euro (27,5 miliarde de dolari).
Cifra de 25,5 miliarde de euro este sub estimările analiştilor şi reprezintă o înjumătăţire a ratei de creştere din 2019, când diviziile Deutsche Telekom din SUA şi Europa au avut o performanţă foarte bună, sprijinită de efectele favorabile ale cursului de schimb.
Săptămâna trecută, un judecător federal din SUA a aprobat preluarea operatorului de telecomunicaţii Sprint de către T-Mobile US Inc, subsidiara din Statele Unite a companiei Deutsche Telekom, respingând plângerea unui grup de state care susţin că tranzacţia ar încălca reglementările antitrust şi ar duce la majorarea preţurilor. Valoarea tranzacţiei se ridică la 26,5 miliarde de dolari.
În trimestrul patru din 2019, grupul german de telecomunicaţii şi-a redus datoria netă cu 2,8 miliarde de euro, la 76 miliarde de euro. De asemenea, veniturile trimestriale au urcat cu 5,4%, la 21,361 miliarde de euro, peste estimările analiştilor.
Anul trecut, profitul net al Deutsche Telekom a crescut cu 78%, la 3,87 miliarde de euro (4,19 miliarde de dolari), de la 2,17 miliarde de euro în 2018, în timp ce veniturile au urcat cu 6,4%, la 80,53 miliarde de euro. EBITDA AL a urcat cu 7,2% anul trecut, la 24,7 miliarde de euro, de la 23,1 miliarde de euro în 2018.
Deutsche Telekom AG este cea mai mare companie europeană de telecomunicaţii, cu operaţiuni în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, dar şi în Marea Britanie.
Deutsche Telekom controlează un pachet majoritar din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul ‘T’.