În mod normal, un şef de stat care vine la Berlin se întâlneşte cu reprezentanţi ai puterii politice din Germania, iar pe agendă sunt incluse reuniuni cu preşedintele ţării şi şeful guvernului, saluturi cu onoruri militare, câteodată chiar şi o prelegere în faţa reprezentanţilor mediului economic sau opiniei publice.
Preşedintele Băsescu nu are însă nicio întâlnire politică la Berlin.
Probabil pentru că pur şi simplu nu are nimeni timp pentru el, în special într-o zi aşa de ocupată în care se află la Berlin şi secretarul de stat american John Kerry, premierul polonez Donald Tusk şi comisarul european Laszlo Andor – comentează sursa citată.
Chiar şi aşa, Băsescu a avut o întâlnire numai cu presa acreditată la Berlin – fără pompă sau fast. El s-a prezentat în faţa jurnaliştilor acreditaţi la guvern şi a profitat de ocazie ca să ia poziţie faţă de actuala dezbatere pe tema imigraţiei din ţara sa.
Preşedintele României a exprimat înţelegere faţă de dezbaterea din Germania pe tema fluxului imigranţilor săraci din ţara lui. Însă nu aşteaptă numai critici, ci şi propuneri de îmbunătăţire a situaţiei, în special în ceea ce priveşte situaţia romilor.
În România, majoritatea acestora sunt bine integraţi, arată preşedintele Băsescu, însă printre ei se află în continuare nomazi pentru care integrarea este mai dificilă şi dintre care mulţi au venit în Germania şi alte state europene. „Nu le putem interzice să plece din România„, a declarat el. Bucureştiul se oferă însă să ajute ţările care îi primesc, cum ar fi, de exemplu, cu trimiterea de ofiţeri de poliţie sau profesori, care cunosc îndeaproape cultura romilor. „România a intrat în Uniunea Europeană cu tot cu romi. Europa ştia că avem o minoritate romă”, subliniază Băsescu.
În plus, el le-a mai propus europenilor să nu se limiteze la a se plânge cu privire la venirea romilor, ci să ţină cont şi de câştigul de pe urma oamenilor bine pregătiţi din România.
În ultimii ani au plecat din ţară 14.000 de medici şi 10.000 de specialişti IT.
Iar pentru România este o tendinţă dureroasă: pregătirea acestor oameni a costat statul foarte mulţi bani, şi în ţară este nevoie de ei urgent. Cu toate acestea, emigranţilor nu li se poate reproşa nimic, întrucât România pur şi simplu nu le poate plăti salariile pe care le primesc în vestul Europei. Preşedintele Băsescu susţine cu pasiune o consolidare a Uniunii Europene, pentru că aceasta poate să concureze la nivel global numai ca „State Unite ale Europei” .
Preşedintele României este vizibil preocupat să prezinte România într-o lumină cât se poate de bună: de la aderarea la Uniunea Europeană, în ianuarie 2007, ţara a făcut progrese mari, tocmai în scopul unei integrări depline în UE. România nu este încă membru al zonei euro, însă speră să fie până în anul 2018 sau 2019, a mai spus preşedintele. De asemenea, el vrea şi intrarea în spaţiul Schengen.
Băsescu pune dezvoltarea ţării pe seama reformelor din economie. Din 2010, în România au fost luate măsuri dure şi efectuate tăieri bugetare dureroase.
Salariile au scăzut drastic, iar vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 65 de ani, aminteşte sursa citată. 300.000 de funcţionari au fost concediaţi, iar piaţa forţei de muncă a fost liberalizată considerabil. La Berlin, Băsescu s-a referit la succesele politicii de reforme pe care le-a decis şi le-a promovat.
Motivele crizelor trecute din România ar fi fost creşterile salariale excesive, potrivit preşedintelui, însă după asprele măsuri de economisire acum se văd încet-încet semne ale relansării economiei. Pentru anul viitor se aşteaptă creştere economică pentru prima oară.
Chiar şi aşa, Băsescu este şi autocritic: „Nu am privatizat suficient„, explică el, şi precizează că vrea privatizarea completă a companiilor de stat. Iar pentru asta propune chiar sprijin de la Germania: speră ca firma germană a căilor ferate, Deutsche Bahn AG, să concureze la licitaţia privind privatizarea căilor ferate române.