Inundaţiile (38,5% din pagube) şi furtunile (20%) reprezintă doar ele aproape 60% din valoarea acestor pagube, potrivit studiului prezentat la o reuniune a Uniunii europene de geoştiinţe de la Viena.
Din 1900, cutremurele de pământ au provocat circa 30% din decesele legate de catastrofe naturale, iar circa 60% din aceste persoane au murit în urma prăbuşirii locuinţei în care se aflau.
Seismele provoacă 26% din pierderile economice legate de catastrofele naturale, iar erupţiile vulcanice 1%. La acestea se adaugă incendiile de pădure, seceta şi valurile de căldură.
James Daniell, inginer al Institutului de tehnologie din Karlsruhe, a documentat 35.000 de dezastre naturale între 1900 şi 2015, realizând cea mai vastă bază de date în domeniu de până acum.
‘Inundaţiile sunt primele responsabile’ atât pentru pierderile economice, cât şi pentru numărul de morţi (jumătate), a declarat pentru AFP omul de ştiinţă australian specializat în studiul riscurilor.
Totuşi, din anii ’60, furtunile au devenit mai distrugătoare decât inundaţiile pe plan economic, subliniază el.
De la începutul secolului al XX-lea, ‘numărul deceselor legate de catastrofe naturale a rămas constant, cu o scădere uşoară. În jur de 50.000 de oameni mor anual din cauza lor’, a subliniat Daniell. Între timp însă, populaţia mondială a crescut considerabil.