Dezastrele şi catastrofele naturale au provocat în semestrul I pierderi economice cu 37% mai mici decât în 2014

Dezastrele şi catastrofele naturale au produs în prima jumătate a anului 2015 pierderi economice evaluate la 34,7 miliarde de dolari (33,8 miliarde de euro), cu 37 % mai puţin decât în perioada similară din 2014, potrivit unui studiu publicat marţi de firma elveţiană de asigurări Swiss Re, numărul doi la nivel mondial în acest domeniu, informează AFP, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mar, 11 aug. 2015, 18:01
Dezastrele şi catastrofele naturale au provocat în semestrul I pierderi economice cu 37% mai mici decât în 2014

Pierderile provocate de catastrofele naturale au fost de aproximativ 33 de miliarde de dolari (din care 16,5 miliarde acoperiţi de companiile de asigurări), faţă de 54 de miliarde de dolari în primul semestru din 2014 şi 99 de miliarde de dolari, media ultimului deceniu pentru primele şase luni din an.

Cele mai costisitoare pentru companiile de asigurări au fost pagubele legate de condiţiile climatice din timpul iernii, de furtunile din SUA şi Europa. De exemplu, doar furtuna înregistrată în luna februarie în partea de nord-est a SUA a provocat firmelor de asigurări pierderi de 1,8 miliarde de dolari.

În acelaşi interval de timp, pierderile legate de dezastrele produse de om, cum ar fi accidentele industriale, s-au cifrat la 4,4 miliarde de dolari, în scădere cu 9 % faţă de anul trecut. Din această sumă, 3,6 miliarde au fost asumate de companiile de asigurări.

Dezastrele şi catastrofele naturale s-au soldat în primele şase luni din 2015 cu 18.000 de morţi, dintre care aproximativ 9.000 în urma cutremurului din Nepal.

Pierderile economice relaţionate cu acest seism au fost evaluate la 5 miliarde de dolari, din care doar 160 de milioane de dolari vor fi plătiţi de companiile de asigurare.

‘Evenimentele tragice din Nepal aduc în atenţie utilitatea asigurărilor’, a afirmat economistul-şef al Swiss Re, Kurt Karl. Sumele obţinute pe baza asigurării ‘nu diminuează trauma emoţională suferită din cauza catastrofelor naturale, dar pot ajuta oamenii să-şi gestioneze mai bine problemele financiare astfel încât să poată să înceapă să-şi reconstruiască viaţa’, a mai spus el.

Studiul menţionează şi decesele produse de valul de căldură – cu temperaturi de până la 48 de grade Celsius – din lunile mai şi iunie în două ţări asiatice: 2.500 în India şi 1.500 în Pakistan .

Numărul mare de victime din primul semestru al anului în curs se explică şi prin pierderile de vieţi omeneşti din rândul imigranţilor care au încercat să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană la bordul unor ambarcaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...