„Am sunat de nenumarate ori şi nu mi-a răspuns nimeni. Va rog să luaţi măsuri şi să răspundeţi sesizărilor deoarece am plătit pentru nişte produse pe care nu le-am primit. Doresc să mi se trimită restul de produse sau să mi se restituie banii. Măcar răspundeţi pe mail/facebook sau la telefon!”, este unul dintre mesajele trimise de clienţii retailerului electro IT Domo pe pagina oficială de Facebook a magazinului online domo.ro, operat de societatea Domo SRL, compania soră a Family Home Concept (Fosta Domo Retail SA) aflată în insolvenţă.
„Având în vedere volumul mare de produse vândute de societate creşte exponenţial riscul că un procent din aceste
produse să se defecteze în termenul legal de garanţie, respectiv doi ani. Astfel, administratorul judiciar a constatat că săptămânal sunt înregistrate reclamaţii ale consumatorilor, atât la ANPC, cât şi direct către societate”, se arată într-un raport al administratorului judiaciar Sierra Quadrant. Principalele probleme ridicate de clienţi se referă la imposibilitatea acestora de a beneficia de servici sau la faptul că li s-a negat acest drept.
Potrivit raportului ce datează din noiembrie anul trecut, clienţii DOMO au făcut săptămânal 35 de reclamaţii la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului din Bucureşti şi la comisariatele din ţară, iar media zilnică de reclamaţii trimise pe adresa de email a Family Home Concep se ridică la 22.”Având în vedere că posibilitatea de a se transforma (reclamaţiile pe email-n.red) în reclamaţii OPC este de 75%, înseamnă 66 de reclamaţii lunar”, se mai arată în raportul administratiorului judiiciar pus la dispoziţia ECONOMICA.NETde termene.ro. Amenzile posibile pentru fiecare reclamaţie în parte s-ar putea cifra la 175.000 de lei”. Menţionăm însă că nu toate sesizările clienţilor au fost acceptate ca fiind justificate de către ANPC.
Ce se va întâmpla cu clienţii păgubiţi
ANP şi administratorul judiciar au rezolvat până acum opt reclamaţii, iar alte şase urmează a fi, probabil, rezolvate pe cale amiabilă. „Din cele opt reclamaţii, pentru una ne-a dat amendă de 5.000 lei şi măsură de stornare/înlocuire. Au înţeles situaţia societăţii aflate în insolvenţă, iar reclamaţiile au fost analizate în grup”, se arată în raport.
Pentru restul însă soluţia este de a se înscrie la masa credală, alături de ceilalţi creditori ai Family Home Concept. Este vorba despre un proces greoi şi de durată şi şanse reduse de câştig, având în vedere că datoriile acumulate de societate se cifrează, conform tabelului preliminar al creanţelor, la 48,3 milioane de euro „Pentru restul reclamaţiilor vor fi întocmite raspunsuri de către comisar către consumatori ca să se înregistreze la masă credală, aceştia nu s-au adresat către FHC în mod oficial până acum”, se arată în raport.
Citeşte şi E oficial. Domo păstrează câteva magazine şi afacerile online
Ce drepturi au clienţii păgubiţi ai DOMO
Cumpărătorii finali ai produselor vândute de societatea Family Home Concept SRL au următoarele drepturi:
• Dreptul de a fi protejaţi împotriva riscului de a achiziţiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viaţă, sănătatea sau securitatea ori să le afecteze drepturile şi interesele legitime;
• Dreptul de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselorşi serviciilor, astfel încât decizia pe care o adopta în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, precum şi de a fi educaţi în calitatea lor de consumatori;
• Dreptul de a avea acces la pieţe care le asigura o gama variată de produse şi servicii de calitate;
• Dreptul de a fi despăgubiţi pentru pagubele generate de calitatea necorespunzătoare a produselor şi serviciilor, folosind în acest scop mijloace prevăzute de lege;
• Dreptul de a se organiza în asociaţii pentru protecţia consumatorilor, în scopulapărării intereselor lor;
• Dreptul de a refuză încheierea contractelor care conţin clauze abuzive în conformitate cu legislaţia în vigoare;
• Dreptul de a nu li se interzice de către un agent economic să obţină un beneficiu prevăzut de legea în vigoare.
Ce a mai rămas din imperiul Domo
Dacă în ultimele zile ale anului care a trecut clienţii mai puteau găsi câte ceva în aproximativ 15 magazine încă deschise, din documentele administratorului judiciar reiese faptul că societatea mai mizează pe doar două magazine fizice. Este vorba despre unitatea din cadrul Vitantis Shopping Center de pe şoseaua Vitan-Bârzeşti şi de cea din complexul Oradea Shopping City. „Având în vedere pozitionarea magazinelor şi indicatorii de profitabilitate, societatea a hotărât menţinerea magazinelor 160 (situat în Oradea, Calea Aradului nr. 87, Complex Oradea Shopping City) şi 154 ( situat în Bucureşti, Complex Comercial Vitantis, Sos. Vitan-Barzesti 7A”, se arată în raportul administratorului judiciar. Ambele magazine sunt în momentul de faţă deschise.
Marfurile existente în magazinele închise au fost relocate în cele doua magazine menţinute funcţionale de societate, iar mobilierul a fost depozitat în depozitele pe care compania le are inchiriate.