Dezastru în bricolaj. Doar românii de la Dedeman mai au profit

Anul trecut a fost unul greu pentru comercianţii de produse Do IT Yourself. Din cei opt mari actori din piaţa de profil doar unu a reuşit să încaseze mai mult decât a cheltuit. Este vorba de Dedeman, companie deţinută de oamenii de afaceri români Adrian şi Dragoş Pavăl.  
Alina Stanciu - Dum, 22 iul. 2012, 21:00
Dezastru în bricolaj. Doar românii de la Dedeman mai au profit

An greu pentru piaţa de bricolaj din România. În 2011 până şi francezii de la Bricostore au vândut mai puţin decât au cheltuit, după ce în 2010 erau pe locul secund în topul lanţurilor de magazine de bricolaj din punct de vedere al profitabilităţii. În consecinţă, potrivit datelor Ministerului de Finanţe aferente anului trecut, doar lanţul de magazine Dedeman, deţinut de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, a mai rămas un business profitabil.

Menţionăm că din analiza ECONOMICA.NET lipsesc datele financiare ale Hornbach şi Mr Bricolage. Hornbach nu şi-a înregistrat declaraţiile financiare din 3 ianuarie 2011, iar Mr Bricolage din 15 noiembrie 2010.  Contactaţi de ECONOMICA.NET, oficialii Hornbach au refuzat să facă comentarii în legătură cu situaţia lor financiară. Din datele MFP, în 2010 retailerul german a reuşit să îşi echilibreze afacerea obţinând un profit  net 12,9 milioane de lei (3 milioane de euro) la o cifră de afaceri de 299,9 milioane de lei (71,2 milioane de euro). În 2009, au avut o pierdere de 14,1 milioane de lei (3,3 milioane de euro). Hornbach are la ora actuală cinci unităţi. Mr Bricolage a raportat în 2010 un minus de 9,5 milioane de lei (2,2 milioane de euro) la o cifră de afaceri de  72,2 milioane de lei (17,1 milioane de euro).

Dedeman

Conform datelor financiare aferente lui 2010, Dedeman a fost singurul retailer DIY cu o creştere exponenţială a profitabilităţii, comparativ cu 2009. Raportau atunci un plus al profitului net de 68,43%, cel mai mare din domeniu. Nu erau însă singurii profitabil, aşa cum se poate spune acum analizând indicatorii financiari din 2011. Anul trecut lanţul de magazine a fraţilor Pavăl din Bacău au raportat afaceri de peste 2 miliarde de lei (peste 476 de milioane de euro ) faţă de 1,5 miliarde de lei (peste 360 de milioane de euro) în 2010. Profitul a crescut şi el cu 34,2% până la peste 205 de milioane de lei (48,6 milioane de euro). Prin deschiderile de anul trecut, compania a ajuns la o reţea de 26 de magazine. Anul acesta au deschis o altă unitate la Râmnicu Vâlcea, iar pe 20 iulie vor mai deschide o unitate la Slatina. Expansiunea este de altfel principalul vector de creştere pentru Dedeman.

Bricostore

Surpriza neplăcută a anului trecut a fost însă Bricostore, care, după mai mulţi ani cu un profituri tot mai mici, a  „reuşit” să termine 2011 cu o pierdere de 2,9 milioane de lei  (687.000 de euro) la o cifră de afaceri de peste 611 milioane de lei (144,6 milioane de euro). Compania a terminat 2010 cu o cifră de afaceri de 624,2 milioane de lei (148,2 milioane de euro) şi un profit net de 17,2 milioane de lei (4 milioane de euro). Sub brandul Bricostore funcţionează 15 unităţi în toată ţara, dintre care ultimul, inaugurat la Drobeta Turnu Severin a fost deschis anul trecut.

Praktiker

De departe cele mai mari pierderi au fost înregistrate anul trecut de Praktiker, care a ajuns la un minus de peste 2,6 ori mai mare comparativ cu 2010. Astfel, din datele Ministerului de Finanţe, cel mai mare lanţ de magazine tip DIY avea la finele lui 2011 afaceri de aproximativ 662 de milioane de lei (156,5 milioane de euro )şi o pierdere netă de 9,8%, adică  82,2 milioane de lei (19,4 milioane de euro).  De altfel, prezenţa retailerului german pe plan local stă sub semnul îndoielii în contextul în care cel mai mare acţionar al grupului Praktiker, fondul austriac de investiţii Maseltov, a cerut celorlaţi acţionari retragerea lanţului de bricolaj din Europa de Est, inclusiv din România. Dorinţa celor de la Maseltov se explică prin pierderile raportate de grup în primele nouă luni ale acestui an, ce se cifrează la 348 de milioane de euro. În România, Praktiker deţine un lanţ de 27 de unităţi, ultimul magazin deschis datând din septembrie 2010.

bauMax

Campion la ritmul de creştere a pierderilor este însă bauMax. Într-un singur an, compania a reuşit să cumuleze pierderi de 3,2 ori mai mari decât în 2010. În total, a ajuns la 54,7 milioane de lei net (12,9 milioane de euro) la o cifră de afaceri de 574,3 milioane de lei (135,7 milioane de euro). Declinul celor de la BauMax a început în 2010 când au trecut  din categoria companiilor profitabile în rândul celor neprofitabile.  Retailerul deţinea anul trecut 14 unităţi în România. Anul acesta au mai deschis unul la Cluj. 

OBI

Spre deosebire de majoritatea competitorilor direcţi, OBI şi-a diminuat din pierderi în 2011, dar veniturile generate au rămas sub încasări. Retailerul a raportat o pierdere netă de 50,9 milioane de lei, reprezentând 28,5% din cifra de afaceri, dar cu 33,9% sub nivelul din 2010. De altfel, cu un an în urmă, lanţul de bricolaj OBI avea cele mai mari pierderi dintre toţi marii actori de pe această piaţă. Obi operează în România 7 magazine.

Leroy Merlin

Ultimul intrat pe piaţa românească de bricolaj, Leroy Merlin a depus pentru 2011 un bilaţ negativ, cu o pierdere netă aproape la fel de mare ca cifra de afaceri:93,7%. Per total este vorba despre aproximativ 24,1 milioane de lei (5,7 milioane de euro). Primul magazin Leroy Merlin din România s-a deschis însă în cea de-a doua parte a anului trecut, pe 15 septembrie, iar compania este într-o perioadă de investiţii. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...