Dezbaterea Obama-Romney, pe „partea economică”
În acest joc, Obama, în mod evident decis să câştige această confruntare pentru a prelua avantajul asupra adversarului său republican cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie, a reuşit să marcheze puncte. Simbol al combativităţii regăsite, el s-a referit de această dată, spre sfârşitul dezbaterii, la cei „47 la sută” dintre americani care au, în opinia candidatului republican, o mentalitate de victimă.
Încă de la început, Obama l-a acuzat pe fostul guvernator de Massachusetts că nu vrea să îi favorizeze decât pe cei bogaţi. „Guvernatorul Romney susţine că are un program în cinci puncte, nu are un program în cinci puncte, programul său are un punct: să se asigure că cei mai înstăriţi vor putea să joace după reguli diferite”, a afirmat el, descriind o „afacere nu prea clară” pentru clasa de mijloc.
Tensiunea, deja puternică, a crescut şi mai mult când cei doi candidaţi au încercat să îşi valorifice argumentele privind politica energetică. Obama l-a acuzat pe adversarul său că vrea să lase companiile petroliere „să scrie politica energetică” a Statelor Unite. Amândoi s-au întrerupt unul pe celălalt de şase ori.
Romney: Obama conduce SUA pe „calea apucată de Grecia”
Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane Mitt Romney l-a acuzat pe preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama că ar conduce Statele Unite pe „calea apucată de Grecia”, din cauza creşterii datoriei publice, relatează AFP.
„Am avut patru ani consecutivi în cursul cărora el a spus (…) că va reduce la jumătate deficitul. În schimb, l-a dublat. Am trecut de la o datorie naţională (în valoare) de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea apucată de Grecia”, a apreciat Romney, criticându-l pe Obama, în a doua dezbatere prezidenţială televizată.
Schimb de replici dure între Barack Obama şi Mitt Romney cu privire la energie
Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat pe un ton foarte vehement marţi cu privire la probleme din domeniul energetic, preşedintele democrat în exerciţiu acuzându-l pe adversarul său republican că vrea să lase companiile petroliere să „scrie politica energetică” a SUA, relatează AFP.
Cei doi candidaţi s-au întrerupt reciproc de aproximativ şase ori, fiecare încercând să sublinieze asupra concepţiei sale cu privire la acest dosar, în cadrul dezbaterii organizate la Hempstead, la aproximativ 40 de kilometri de New York.
„Nu este adevărat, (domnule) guvernator Romney”, i-a replicat Barack Obama, mult mai ofensiv decât în cursul primei dezbateri, la 3 octombrie, la Denver (Colorado, vest), în timp ce Romney îi reproşa că a blocat exploatarea petrolieră pe terenuri publice.
În timp ce amândoi încercau să preia cuvântul, Romney i-a spus adversarului său în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie. „Veţi avea ocazia într-un moment” să vă exprimaţi, i-a spus el preşedintelui, provocând o reacţie a publicului.
Obama îl acuză pe Romney că vrea să îi favorizeze doar pe bogaţi
Preşedintele american Barack Obama l-a acuzat marţi, în cursul celei de a doua dezbatere prezidenţiale, pe adversarul său republican Mitt Romney că vrea să îi favorizeze doar pe cei mai bogaţi dintre americani, relatează AFP.
„Guvernatorul Romney spune că are un program în cinci puncte. Nu are niciun program în cinci puncte. Programul său se reduce la un punct: să se asigure că cei mai bogaţi pot să joace după reguli diferite”, a declarat Obama.
„Aceasta a fost filozofia sa în domeniul privat, aceasta a fost filozofia sa ca guvernator (al statului Massachussetts) şi aceasta a fost filozofia sa în calitate de candidat la preşedinţie”, l-a criticat preşedintele pe concurentul său.
„Puteţi să delocalizaţi locuri de muncă în străinătate şi să obţineţi scutiri de impozite pentru aceasta. Puteţi să investiţi într-o firmă, să concediaţi angajaţii acesteia şi să îi lăsaţi fără pensii: este exact filozofia ultimului deceniu, acesta este lucrul care a strangulat familiile din clasa mijlocie”, a mai spus Obama.
Obama ironizează fermitatea afişată de către Romney faţă de China
Preşedintele american Barack Obama a ironizat marţi seara fermitatea faţă de Beijing afişată de către adversarul său republican Mitt Romney, în contextul în care acesta investeşte în „întreprinderi care subcontractează în China”, relatează AFP.
Domnule „guvernator, sunteţi ultima persoană care să dea dovadă de fermitate faţă de China”, a declarat preşedintele democrat în exerciţiu în cursul dezbaterii de la Hempstead (New York), în contextul în care Romney a promis că va viza Beijingul de fiecare dată când acesta va încerca să „trişeze” în legătură cu valoarea monedei sale naţionale.
„China îşi manipulează moneda (…), trişează de ani de zile”, a acuzat candidatul republican, denunţând lipsa de fermitate a administraţiei Obama în acest sens.
Însă Obama a subliniat că Romney face aceste afirmaţii în contextul în care acesta a investit „în întreprinderi care construisc material de supraveghere pentru China, pentru ca aceasta să îşi poată spiona proprii cetăţeni”.
Barack Obama, mai puţin popular în rândul chinezilor decât în 2010 – sondaj
Opinia chinezilor cu privire la relaţiile dintre ţara lor şi Statele Unite este net mai puţin favorabilă în 2012 decât era în urmă cu doi ani, chiar dacă ei păstrează o anumită admiraţie faţă de progresul ştiinţific şi democraţia americane, dezvăluie un studiu publicat marţi, relatează AFP.
În baza unor interviuri efectuate în martie şi aprilie cu 3.177 de chinezi, studiul Institutului Pew arată că doar 33% dintre chinezi califică relaţia Washington-Beijing drept o „cooperare”, faţă de 68%, câţi erau de această părere în urmă cu doi ani.
În plus, mai bine de un chinez din patru (26%) consideră ostilă atitudinea americană faţă de ţara lor, reprezentând o creştere de 18 puncte procentuale în comparaţie cu nivelul din 2010.
Doar 38% au dat asigurări că au încredere în Barack Obama, în timp ce în 2010 erau peste 50%. Nivelul este totuşi superior celui de care se bucura George W. Bush înainte să plece de la Casa Albă, în 2009.
„Am constatat o răcire a atitudinii faţă de Statele Unite şi preşedintele (Barack) Obama în diferite locuri din lume, în comparaţie cu entuziasmul iniţial de după alegerea sa (…), dar această schimbare a fost deosebit de accentuată în China”, a declarat Richard Wike, director asociat al proiectului Pew Global Attitudes.
Preşedintele Statelor Unite se bucură în continuare de o cotă de popularitate de peste 80% în Europa de Vest, Japonia sau Coreea de Sud.
Obama a preluat puterea în 2009, îndemnând la o cooperare mai bună cu Beijingul, în special în privinţa unor probleme internaţionale precum criza economică sau schimbările climatice. Însă poziţiile adoptate de către administraţia sa s-au înăsprit în 2010, în contextul în care China revendica unele teritorii aflate în dispută în Asia.
În schimb, chinezii admiră în continuare progresele ştiinţifice americane, iar 52% aprobă valorile democratice ale Statelor Unite.
De la dezbaterea din Denver (Colorado, vest) din 3 octombrie, Obama, care a dominat sondajele de la începutul lui septembrie, a înregistrat o scădere.
Ancheta zilnică a Gallup pe şapte zile publicată marţi îi acorda şapte puncte avans lui Romney în rândul alegătorilor indecişi. Deodată, media sondajelor naţionale realizată de site-ul RealClearPolitics se înclina în favoarea republicanului.
Obama îşi păstrează în continuare avansul în unele state-cheie indispensabile lui Romney, dar o nouă înfrângere marţi seara ar fi putut fi dificil de depăşit. O ultimă dezbatere este prevăzută în Florida, luni.
Miercuri, Obama şi Romney vor pleca imediat în campanie, primul în Iowa (centru) şi Ohio (nord), iar al doilea în Virginia (est).