Dezvăluiri șocante ale fostului trezorier despre ilegalităţile comise de ING România VIDEO

Economica.net
15 08. 2012
florin_citu_02398400

El a explicat câteva dintre motivele pentru care postul i-a fost desființat în urmă cu mai mult de un an jumătate. Unul dintre ele: bonusul pe care-l încasa. Sau nu.

„Situația s-a înrăutățit, eu am fost naiv. Nu aveam în faţă un partener. Deşi în ultimii trei ani adusesem 120 de milioane de euro pentru bancă şi în proces mi-am atras şi criticile Băncii Naţionale. Mi-am dat seama că în spate erau multe alte probleme, a fost vorba de invidie, de dorinţa de a avea acces la bonusul pe care-l luam eu, și așa mai departe.

Din asemenea experiențe înveți când te trișează și în România nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Bonusul pe care-l aveam de la această instituție…Eu am avut un contract care, crededeam că este legal în România, un contract de muncă, un bonus- iei bonsuri, ti se spune că ai acțiuni, cineva ți le ține-, după care am aflat că bonusul pe care trebuia să-l primesc de la această instituție, ING-ul face o chestie foarte murdară, le pune într-un offshore prin New Jersey să nu plătească taxe. După aceea ei spun ‘nu plătim noi bonusul, du-te și judecă-te cu ăia’, deci este o întragă tevatură. Când am aflat povestea cu SUA, cu cei 600 de milioane amendă, mi-am dat seama că am în față o organizație foarte ciudată. Și întelegi acum frustrarea pe care mulți oameni o au față de bănci”, a declarat Cîțu la The Money Channel.

În legătură cu motivele invocate de ING la desființarea postului de trezorier, că nu ar fi comunicat bine cu BNR și cu ministerul de Finanțe, Cîțu a aflat răspunsul în instanță, unde, după cum afirmă, „ING a mințit sub jurământ”.

„Desființarea acelui post pentru comunicare defectuoasă cu BNR și cu Ministerul de Finanțe. Oarecum se spunea că, la cererea Ministerului de Finanțe și a BNR s-a desființat acel post. Implicarea ING în evenimentele din 2008 nu a fost o implicare ilegală, ci una în numele clienților, poate nu a fost o implicare morală…În instanță am cerut dovezi pentru acest lucru, sub jurământ mi s-a spus că au existat discuții, de-abia atunci am primit din partea acestor instituții asigurări că nu au existat aceste discuții, că nu s-a spus nimic, BNR sau Ministerul de Finanțe nu au avut niciodată nimic cu acest post sau cu persoana mea. Dacă s-a ajuns a se minți sub jurământ despre asemenea lucuri, este clar că ceva este foarte putred”, a adăugat fostul trezorier ING.

Cîțu mai semnalează faptul că ING Bank România funcționează de peste un an jumătate fără trezorier, fiind singura bancă din lume în această situație. El a explicat și ce ilegalități se pot comite în lipsa unui om angajat pe această funcție.

„Ce este ciudat este cum, după un an jumătate, i se permite în România unei bănci să lucreze fără trezorier, efectiv. După ce avem situația de la SocGen când s-au furat 5 miliarde, am avut situația de la Credit Suisse, să ai un department care lucrează cu banii clienților, să fii controlat de cineva care oricând poate să spună ‘vezi că ăla-i clientul meu, dă-o o dobândă mai bună’, sau ‘ăla a greșit, săracu, schimbă-I dobânda’ sau să lași un trader – care nu e controlat de nimeni, pentru că cine coordonează acum departamentul nu are nicio pregătire în domeniu – să facă ce vrea el, mi se pare foarte ciudat. Nu știu dacă BNR poate să se autosesizeze, e vorba de o filială, deși interesul clienților români este în joc. Este foarte ciudat că banca olandeză nu se autosesizează. Este singura instituție din lume cu un departament care nu are un trezorier. Am avut probleme cu angajații mei pentru că, ori tramzacționau în nume propriu, ori tranzacționau pentru clienți, se pot face foarte multe aranjamente, dacă nu există un departament foarte bine așezat”, a mai spus Cîțu.

În același sens, fostul trezorier al băncii semnalează că documentele false privind plățile către Iran, pentru care ING a primit o amendă de 600 de milioane de dolari au fost semnate ăn România și trimise tot din țara noastră.

„Un an jumate a trecut de când am plecat din ING, cu scandal, cu proces, procesul continuă, suntem în faza de recurs acum, o situație pe care nu am prevăzut-o atunci…E greu să te bați cu o bancă, mai ales o bancă care luptă cu instrumente murdare. A fost şi amendată de SUA cu 600 de milioane de dolari pentru documente false legate de nişte plăţi către Iran. Sunt în aceeaşi situaţie, dar eu n-am puterea statului american de a mă lupta cu ei. Tot aşa. Declaraţii false, documente false. (…) Tranzațiile pentru care banca a luat amendă au fost făcute din România, de aici s-au trimis documentele, ING România are o istorie de a falsifica documente. Și în acest proces sunt documente false, organigrame, fișe nesemnate, este o bătaie de joc toată această procedură”, a mai relatat Cîțu.