Dezvoltarea capacităţilor submarinelor ruseşti şi chineze îngrijorează SUA
Marina americană şi-a manifestat preocuparea în legătură cu dezvoltarea submarinelor nucleare în Rusia şi China, ale căror capacităţi tehnice s-au îmbunătăţit considerabil în ultimii ani, relatează ziarul The Inquisitor, citat de agenţia de presă Ria Novosti.
În acest sens, The Inquisitor aminteşte lansarea recentă, cu succes, de pe submarinul rusesc cu propulsie nucleară ‘Vladimir Monomah’ a rachetei balistice intercontinentale Bulava în Marea Albă, care a lovit o ţintă de pe un poligon în Kamceatka, situată la o distanţă de mai mult de 5.500 km de locul lansării.
Aceeaşi publicaţie evocă programul de modernizare a armelor nucleare ruseşti în perioada 2016-2025, care are drept scop ‘crearea mijloacelor unei descurajări garantate’ pentru Rusia.
Pericolul potenţial reprezentat de forţele militar-maritime ale Rusiei şi Chinei a fost evocat, în special, de viceamiralul Michael Connor.
Rusia continuă să-şi dezvolte capacităţile nucleare, care i-au rămas după prăbuşirea URSS, a spus înaltul oficial militar american.
În opinia viceamiralului Connor, temeri suscită şi China, ţară care dispune deja de câteva submarine nucleare dotate cu rachete balistice şi care ‘continuă să le construiască’.
Direcţia de informaţii a forţelor navale americane (ONI) consideră că marina chineză dezvoltă în acest moment capacităţile armelor sale de a lansa atacuri asupra unor obiective situate la distanţe mari de teritoriul său.
În plus, punerea în serviciu a submarinului nuclear, purtător de rachete, din clasa Jin SSBN, marchează prima ocazie serioasă pentru China de a riposta nuclear de pe mare.
Potrivit ONI, racheta balistică intercontinentală lansată, cu titlu de test, de pe noul submarin chinez poate ajunge coasta Hawaii, Alaska, şi, probabil, coasta de vest continentală a Statelor Unite, scrie Inquisitor.
Forţele navale americane încearcă în prezent să evalueze direcţia în care se impune o schimbare de strategie, în baza acestor noi informaţii.