Analiştii BRI afirmă în concluziile unui raport, pe care le consideră „izbitoare” că „economia mondială încetineşte cu cât creşte sectorul financiar”, relatează AFP.
Ţările avansate au permis dezvoltarea sectorului financiar, respectiv a băncilor şi fondurilor de investiţii, cu mult peste nivelul de la care devine nociv pentru economia reală, au subliniat analiştii, care au exprimat în raport opiniile lor personale, chiar dacă studiul este publicat de BRI.
Ei au dat ca exemplu atragerea în sectorul financiar a unor specialişti în domeniul spaţial, în detrimentul industriei sateliţilor, explicând că stimulentul este cel al câştigurilor foarte mari.
„Rezultatul este că oameni care ar fi trebuit să lucreze în domeniul ştiinţei, care în alte vremuri ar fi visat la găsirea unui remediu pentru cancer sau la zborul pe Marte, visează acum să ajungă directori de fonduri speculative”, se arată în raport.
Autorii raportului, economiştii Stephen Cecchetti şi Enisse Kharroubi, au plecat de la ideea general acceptată că „finanţele sunt bune pentru creştere”, care a stat la baza dereglementării masive începută în anii ’80.
Problema este, în opinia lor, că „sectorul financiar, ajuns obez, a devenit el însuşi o povară pentru economie”.
Analiştii au ajuns la două concluzii evidente. Prima dintre ele este că o creştere rezonabilă a sectorului financiar aduce anumite creşteri ale productivităţii. A doua este că, de la un anumit punct, depăşit de mult timp de economiile dezvoltate, dezvoltarea băncilor şi instituţiilor de credit este asociată cu o creştere mai lentă.