Dezvoltatorii imobiliari ar putea beneficia de reducerea impozitului pentru clădirile „verzi” din Bucureşti
Anul viitor va fi caracterizat în principal de schimbările care vor trebui să fie implementate de către dezvoltatorii de imobile. Țintele strategiei Europa 2020 presupun reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de seră comparativ cu 1990, un nivel de 20% energie obținută din surse regenerabile și o creștere cu 20% a eficienței energetice.
Obiectivul pe termen lung este reprezentat de reducerea, până în 2050, a emisiilor de gaze de seră cu 100% și de decarbonizarea parcului imobiliar, în contextul în care acesta este responsabil pentru aproximativ 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.
Dezvoltarea segmentului de certificări sustenabile ar putea duce în viitorul apropiat la extinderea faciltăților fiscale oferite proprietarilor de proiecte „verzi” și în București. În acest moment, proprietarii de proiecte imobiliare certificate sustenabil din Cluj – Napoca, Iași și Timișoara beneficiază de reduceri de până la 50% din impozitul anual datorat pe clădiri, facilitate care ar putea fi extinsă și în București.
„La începutul dezvoltării segmentului de profil, în urmă cu zece ani, obținerea unei certificări sustenabile reprezenta de multe ori o decizie de marketing pentru dezvoltatorii proiectelor de birouri. În ultimii ani, cât și în prezent, a devenit o metodă de eficientizare a costurilor – fie că vorbim de mall-uri sau fabrici, un criteriu obligatoriu de selecție a unei clădiri de birouri și o modalitate de creșterii a valorii unui bun imobiliar. Iar în viitorul foarte apropiat normele de dezvoltare sustenabilă vor fi obligatorii pentru noi toți”, explică Răzvan Nica, managing director BuildGreen, liderul pieței locale de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România.
Respectarea acestor reglemetări care vor deveni obligatorii pentru toate clădirile finalizate începând cu 2020 poate fi făcută prin eficientizarea echipamentelor folosite în imobile, prin implementarea unor soluții performante de climatizare și ventilație dar și prin utilizarea unor soluții și principii precum orientarea în funcție de lumina naturală, izolația utilizată sau ventilația naturală.
De asemenea, 2019 cât și anii următori vor aduce o răspândire a normelor de dezvoltare sustenabilă pe segmentul rezidențial, urmând ca tot mai multe ansambluri rezidențiale noi să obțină o certificare sustenabilă care să certifice clar calitatea proiectului comparativ cu cea a altor proiecte fără certificare de profil.