Dezvoltatorii vor pune pe piaţă 150.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, în semestrul 2 al anului
Stocul total de spaţii comerciale din România este de 3,74 milioane de metri pătraţi, cu o densitate de 192 mp/1.000 locuitori, iar în ceea ce priveşte suprafaţa mall-urilor, parcurilor de retail şi galeriilor comerciale din Bucureşti, acestea măsoară 1,19 milioane de metri pătraţi, având o densitate 651 mp/1.000 locuitori, de 3,5 ori mai mare faţă de media naţională, potrivit sursei.
În primul semestru din 2019 au fost finalizate două extensii ale unor centre comerciale existente – Sibiu Shopping City şi Tom Shopping Center din Constanţa, la care se adaugă deschiderea celui de-al doilea magazin IKEA din România în Bucureşti, cel mai mare din Europa de Sud-Est, cu o suprafaţă de circa 37.000 metri pătraţi.
Potrivit raportului H1 Romania Retail MarketBeat, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox şi publicat joi, cel mai mare proiect comercial ce va fi finalizat în 2019 este Festival Centrum din Sibiu, centru comercial dezvoltat de NEPI Rockcastle, ce va avea o suprafaţă închiriabilă de 42.000 metri pătraţi.
Alte oraşe care vor beneficia de noi spaţii moderne de retail sunt Zalău, unde Prime Kapital va finaliza proiectul Zalău Value Center, Satu Mare (extinderea proiectului dezvoltat de Auchan) sau Buzău (extinderea Buzău Shopping City, fostul Aurora Mall).
În ceea ce priveşte Bucureştiul, este aşteptată finalizarea parcului de retail DN1 Value Center dezvoltat de Prime Kapital (28.500 metri pătraţi), proiect ce marchează extinderea zonei comerciale a oraşului către nord, spre Baloteşti, stocul de retail modern urmând a fi majorat şi prin finalizarea extensiei Veranda Mall (7.000 metri pătraţi). Anul viitor este programată extinderea centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei, proiect care îşi va creşte atractivitatea prin acomodarea unor noi chiriaşi din sectoarele de îmbrăcăminte (New Yorker, Colin’s, CCC), sport (World Class), alimentaţie (Gregory’s, Cafe Ritazza) şi divertisment (Happy Cinema).
Bogdan Marcu, Partner pe Retail Agency la Cushman & Wakefield Echinox crede că viitoarele dezvoltări ale proiectelor comerciale se vor concentra pe ansambluri de nişă.
„În afara câtorva zone care permit în continuare construirea de proiecte dominante de centre comerciale, cele mai multe dezvoltări viitoare din Bucureşti şi din oraşele principale din România vor fi proiecte mixte cu o componentă variată de retail la parterul clădirilor de birouri şi/sau rezidenţial. O să vedem o atenţie sporită din partea dezvoltatorilor pentru a implementa ansambluri mai nişate, pentru a crea destinaţii aparte, în contextul segmentării pe diverse categorii şi profile de consumatori”, a comentat reprezentantul Cushman & Wakefield.
În prezent, chiria unui spaţiu de 100 de metri pătraţi situat într-un centru comercial dominant din Bucureşti atinge nivelul de 80-100 euro/mp/lună, în vreme ce în proiecte similare din principalele oraşe regionale, precum Timişoara, Iaşi sau Cluj, chiria pentru astfel de spaţii atinge valori de 37-42 euro/mp/lună, respectiv 28-33 euro/mp/lună în cazul aceloraşi spaţii din oraşe secundare, precizează Cushman & Wakefield.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţă locală, activând în toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de retail al companiei a închiriat în ultimii doi ani spaţii cu o suprafaţă cumulată de peste 30.000 de metri pătraţi în proiecte comerciale din Bucureşti şi din alte oraşe.