Dezvoltatorul CTP apasă pe acceleraţie. În ce investește 100 de milioane de euro și ce noi companii vin în România

24 04. 2015
ctp_67105100

Anul acesta, în decurs de o lună, compania a anunțat două achiziții și un buget de 100 de milioane de euro pentru a-și face simțită prezența pe un segment imobiliar care a intrat în amorțeală odată cu criza.

Este vorba de achiziția Mercury Logistic Parc, ce are o suprafață închiriabilă de 35.000 mp și care este 100% ocupat. Totodată, CTP va finaliza anul acesta achiziția Cefin Logistic Park din Arad, care va fi redenumit în CTPark Arad, și unde dezvoltatorul vrea să atragă noi chiriași, dar și să finalizeze o clădire de birouri care se află la stadiu de schelet. Suprafaţa parcului este de 93.000 de metri pătraţi, din care 42.600 reprezintă suprafaţa construită. 

Cefin a inaugurat proiectul de la Arad în 2008 și a investit 28 de milioane de euro. Anul trecut însă, proiectul a fost scos la vânzare ca urmare a insolvenței firmei prin care s-a dezvoltat parcul logistic.

Cât a dat CTP pe proiectul de la Arad? Directorul general, Remon Vos, spune că investiția se ridică la 15 milioane de euro, cu tot cu viitoarele lucrări de modernizare, renovare, dar şi finalizarea clădirii de birouri.

CITEȘTE ȘI CTP investeşte 100 milioane de euro pe segmentul industrial din România, anul acesta

„Vrem să investim în România și credem țara are potenţial. Cred că putem să anunțăm că am semnat un contract cu Profi pentru amenajarea unui depozit cu temperatură controlată pentru fructe și legume, pentru a servi Bucureștiul în special. Spațiul ocupat de Profi a fost ultima unitate pe care am avut-o disponibilă din Mercury Logistic Park.

Între timp, suntem în stadiu avansat să achiziționăm alte proprietăți care sunt fie în București, fie în vestul Romaniei. Suntem în mijlocul procesului, merge foarte bine, nu vedem multe obstacole, ne uităm la patru proprietăți, despre care vom vorbi în șase săptămâni și la mijlocul acestui an” a declarat Remos Vos, directorul general al CTP.

Pentru CTP, România este o piață atipică față de Republica Cehă, unde deține jumătate din stațiile logistice construite. Și asta pentru că, spune Vos, la noi companiile dețin spațiile de producție și activitate, în timp ce în Republica Cehă lucrurile stau invers, iar companiile preferă să închirieze, nu să se transforme în dezvoltatori imobiliari.

„Clienții noștri caută un partener care să construiască pentru ei și de aceea vedem oportunități de investiții în România. Chiriașii noștri sunt principalul motiv din spatele deciziei noastre de a veni în România. Ținem legăura cu ei și știm unde vor să fie, unde au nevoie să fie în viitor. Așa am decis și plănuit strategia noastră și unde vrem sa investim. Inițial, când companiile au venit în Europa Centrală și de Est, au venit pentru costurile reduse de producție. Între timp, aceste companii au aflat că pot face mult mai multe, de la logistică și distribuție, la centre de cercetare și dezvoltare”, mai spune Remon Vos.

Un nou producător intră în România

La sfârșitul lunii martie, CTP a predat producătorului german Fränkische un spațiu de 4.000 de mp în proiectul CTPark Turda, ce marchează intrarea pe piața românească a companiei. Investiția CTP în spaţiul de la Turda este de cinci milioane de euro.

„A fost decizia Fränkische de a veni în România pentru că furnizează piese către producătorii din industria auto de aici și au vrut să aibă o prezență locală, cu o unitate de producție”, mai spune Vos.

În prezent, dezvoltatorul se află în discuții pentru construcția unei alte unități la Turda, pentru un producător din industria hi-tech, care își va reloca o parte din activitatea de producție din vestul Europei, în România. Reprezentanţii CTP spun că marile companii internaţionale sunt în cautare de noi adrese şi se uită spre România. 

De unde vin banii

„În mod normal, în businessul nostru, cheltuim cam 30% equity, iar restul de 60-65% reprezintă împrumuturi bancare. Vedem că pentru proiecte bune este finanțare, mai ales de la băncile cu care am avut relații în ultimii 10-15 ani, cum sunt Raiffeisen sau Societe Generale, care vor să ne susțină planurile. Peste trei ani vom ajunge la o suprafață închiriabilă de 500.000 mp”, a mai declarat directorul general al CTP. Totuși, în primă fază, compania dezvoltă cu fonduri proprii, după care se trece la contractarea de împrumuturi.

Portofoliul CTP cuprinde 220 de clădiri cu o suprafaţă totală de închiriere de 2,5 milioane de mp, are 400 de clienţi şi 160 de angajaţi.Pentru acest an, CTP estimează venituri din chirii de 150 de milioane de euro. Cu noile achiziții, CTP deține în România o suprafață de 62 de ha de teren cu potențial de dezvoltare.

CTP este un dezvoltator și administrator de imobile comerciale cu servicii complete, cu sediul în Olanda, specializat în livrarea și administrarea parcurilor de afaceri construite la comandă pentru companiile principale internaționale și naționale. 

CTP este proprietarul rețelei CTPark, cel mai mare sistem integrat de parcuri de afaceri premium din Europa Centrală, cu peste 2,5 milioane de metri pătrați de proprietăți de clasa A în peste 40 de amplasamente strategice. CTP deține, de asemenea, o serie de proiecte de birouri independente, inclusiv Spielberk Office Centre din Brno și IQ Ostrava.