‘Municipiul Bucureşti şi Primăria Capitalei au autorizat şi aprobat acest proiect imobiliar începând cu anul 2000 prin mai multe acte administrative normative şi individuale, iar Curtea de Apel Ploieşti a decis asupra legalităţii actelor, autorizaţiei şi continuarea lucrărilor. Aşa există astăzi Cathedral Plaza în oraş, ceea ce face din proprietarul Millennium un constructor de bună credinţă. Astfel, Millennium va avea dreptul să solicite tuturor celor care împiedică astăzi folosirea proprietăţii legal dobândite acoperirea daunelor suferite’, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES.
Potrivit MBD, hotărârea prezentată de ARCB drept titlu pentru demolare este în realitate o soluţie dispusă la şase luni după ce proprietarul, Millennium Building Development, a iniţiat această acţiune legală de regularizare.
În plus, sursa citată susţine că soluţia a fost pronunţată de o instanţă căreia nu i-a adus la cunoştinţă cererea de regularizare şi în cadrul unui proces în care MBD nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, iar clădirea Milenium se afla în teren privat, şi nu în teren public.
‘Din punctul nostru de vedere, PMB are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expertize realizate de universităţi şi experţi din care reiese cu claritate: legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului, costul demolării estimat la circa 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Municipiului Bucureşti în cazul absurd al demolării’, se precizează în comunicat.
Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Cluj-Napoca, că este de părere că autorităţile din Capitală evită să pună în aplicare decizia de demolare a Cathedral Plaza.
Întrebat care este situaţia actuală în cazul clădirii Cathedral Plaza, monseniorul Robu a subliniat că există o hotărâre definitivă de demolare, dar că aceasta nu este pusă în aplicare.
‘Nu am ajuns la niciun acord comun, avem decizia irevocabilă de dezmembrare a clădirii, însă, până prezent, primarul general al Capitalei fuge de obligaţia pe care o are de a da decizia de demolare sau de dezmembrare a clădirii. Ştim că proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ceea ce nu se întâmplă cu biserica. Ei au influenţă deosebită asupra tuturor mediilor – şi politice, şi economice. Suntem acolo, avem dreptate, dar nu ni se dă. Există o hotărâre definitivă de demolare, de dezmembrare a clădirii, dar nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea, pentru a respecta legea’, a spus Ioan Robu.