Dezvoltatorul francez de jocuri pe mobil Voodoo, evaluat la peste 2 mld. dolari și susținut de Goldman Sachs, intră în România

Dezvoltatorul francez de jocuri pe mobil Voodoo, evaluat la 2,3 miliarde de dolari, intră în România și deschide un birou la București. Jocurile Voodoo au fost descărcate de 6 miliarde de ori până în prezent, fiind al doilea mobile publisher la nivel mondial, după Google (în funcție de numărul de descărcări).
Lidia Neagu - Dum, 08 mai 2022, 22:05
Dezvoltatorul francez de jocuri pe mobil Voodoo, evaluat la peste 2 mld. dolari și susținut de Goldman Sachs, intră în România

Filiala din România se numeste Hyper Champs și a deschis procesul de recrutare pentru biroul din București. Caută Game Designeri, Studio Director, Senior Unity Developer și Senior Game Artist.

După ce a hotărât să își extindă și mai mult portofoliul de produse, Voodoo a anunțat recent că va investi 200 de milioane de dolari în studiouri de jocuri blockchain, pentru a fi lider în transformarea jocurilor mobile.
Compania a fost fondată în 2013 de către Laurent Ritter și Alexandre Yazdi, iar printre investitorii strategici ai companiei se află Goldman Sachs, Tencent, Welikestartup și Entier Capital. În Total, Voodoo a strâns în mai multe runde de finanțare peste 1 miliard de dolari.

În mai 2018, compania bancară americană Goldman Sachs, prin intermediul fondului său West Street Capital Partners VII, a investit 200 de milioane de dolari în Voodoo. A fost cea mai mare strângere de fonduri în sectorul tehnologic francez din 2015. La momentul respectiv, Voodoo avea, în afară de sediul central din Paris, birouri în Montpellier și Strasbourg.

În decembrie 2018 a fost înființat un studio de dezvoltare în Berlin, Germania, care a preluat angajați cheie de la dezvoltatorii concurenți Blizzard Entertainment, King și Mamau.

În iulie 2020, Tencent căuta să achiziționeze o participație minoritară la Voodoo, care era încă deținută majoritar de Yazdi și Ritter. Tencent a achiziționat o participație minoritară în luna august a aceluiași an pentru o sumă care a rămas confidențială. La acel moment, Voodoo era evaluată la 1,4 miliarde de dolari. Potrivit lui Yazdi, tranzacția a avut menirea de a ajuta Voodoo să își extindă jocurile pe piața din Asia-Pacific. Ceea ce a și facut. Voodoo a deschis birouri în Singapore și Japonia mai târziu în aceeași lună.

Ce jocuri dezvoltă Vodoo

Majoritatea jocurilor Voodoo sunt jocuri free-to-play „hyper-casual games” dezvoltate pentru sistemele de operare mobile Android și iOS. Jocurile hyper-casual sunt jocuri ușoare, cu o interfață simplă care pot fi jucate instantaneu și pe care jucătorii le vizitează des, datorită duratei scurte a unei sesiuni.

Printre jocurile lansate de companie se numără Helix Jump, Baseball Boy, Snake vs Block, Hole.io, Aquapark.io, Purple Diver, Crowd City și Paper.io.

Helix Jump, dezvoltat de H8games, este cel mai de succes joc Voodoo, cu peste 800 de milioane de descărcări până în august 2020.

Dezvoltatorii externi pot trimite jocuri prin intermediul unei platforme online pentru ca Voodoo să le evalueze. Compania a lucrat cu peste 2.000 de astfel de studiouri, care reprezintă 75% din lansările Voodoo. Compania finanțează studiourile selectate și le sprijină în faza de prototipare, primind în schimb o parte din redevențe.

În afara jocurilor, Voodoo a dezvoltat platforma de social media Wizz în 2020. Începând cu august 2021, platforma are 1 milion de utilizatori lunari în Statele Unite.

În prezent, compania deține 9 birouri și are mai mult de 700 de angajați cu peste 40 de naționalități.

Industria de gaming din România

Industria jocurilor video din România a avut o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari în 2020, când studiourile au creat un număr mai mare de jocuri decât toate cele lansate în 2018 și 2019 la un loc în țara noastră, conform celui mai recent studiu realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

22 de titluri au fost dezvoltate în România în 2020, printre care și cunoscutele Watch Dogs: Legion și FIFA21, în timp ce industria jocurilor video a raportat o cifră de 218 milioane de dolari, reprezentând o creștere de 19,1% față de 2019, arată raportul.

Conform studiului, în studiourile românești lucrează peste 6.000 de specialiști, iar cele mai importante 10 companii dezvoltatoare de jocuri video în 2020 după cifra de afaceri sunt: Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, Green Horse Games și AMC România.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...