Dezvoltatorul GTC a vândut mallul Galleria din Piatra-Neamţ pentru 2,7 milioane de euro. Cine este cumpărătorul

Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC), care încearcă din 2012 vânzarea mallurilor neperformante construite pe piaţa locală, a anunţat vânzarea mallului din Piatra-Neamţ. În plus, compania a primit avizul pentru listarea pe Bursa de la Johannesburg, Africa de Sud. 
Andrada Ghira - mie, 24 aug. 2016, 07:01
Dezvoltatorul GTC a vândut mallul Galleria din Piatra-Neamţ pentru 2,7 milioane de euro. Cine este cumpărătorul

De câţiva ani, dezvoltatorul GTC încearcă să scape de activele care generează pierderi. Printre ele se numără şi centrele comerciale dezvoltate la Piatra-Neamţ şi Arad sub brandul Galleria. Compania a vândut luna aceasta mallul Galleria din Piatra-Neamţ pentru suma de 2,7 milioane de euro, arată datele din raportul financiar pe primul semestru din acest an, remis Bursei de la Varşovia, astăzi, 24 august. 

Cumpărătorul este firma Casa Suprema, cu activităţi în domeniul imobiliar, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET. Firma este controlată de Abdulwahed Nour-Ideen, cetăţean sirian, născut la Damasc. 

Dezvoltatorul mai deţine astfel doar un singur mall construit în România, cel de la Arad, scos şi el la vânzare. Anul trecut, compania anunţa că a semnat un acord preliminar pentru vânzarea mallului din Arad, însă nicio tranzacţie nu a fost parafată. 

GTC a vândut şi malluril din Suceava şi Buzău

În vara lui 2013, firma suceveană Primagra, care se ocupă de comerţul cu rulmenţi, a cumpărat mallul din Suceava.

CITEŞTE ŞI Un vânzător de rulmenţi a cumpărat mallul Galleria Suceava de la GTC

A urmat apoi vânzarea mallului din Buzău, tranzacţie parafată în primăvara anului trecut. Cumpărătorul mallului este Grupul Eurosting, care activează în domeniul producţiei şi comercializării produselor de prevenire şi stingere a incendiilor.

CITEŞTE ŞI Mallul Galleria din Buzău a fost cumpărat de producătorul autohton de stingătoare Eurosting

Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzău, în septembrie 2008. În primăvara lui 2009 a fost inaugurat Galleria Suceava, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro. Galleria Piatra Neamţ a fost deschis la începutul lunii septembrie 2009. Investiţia a fost de 20 de milioane de euro. GTC mai deţine şi mallul Galleria din Arad, inaugurat în 2011

Valoarea activelor scoase la vânzare era la 30 iunie 2016 de 11,79 milioane de euro şi includea cele două malluri din România, dar şi  un teren în Polonia. 

În luna aprilie a acestui an, compania a cumpărat două clădiri de birouri din Bucureşti, Premium Plaza şi Premium Point, pentru 32 de milioane de euro, achiziţie finanţată din sursele proprii ale grupului. Pe lângă aceste clădiri de birouri, GTC mai deţine şi turnurile gemene de lângă Romexpo, City Gate. 

Compania deţine în Bucureşti clădiri de birouri cu o valoare de aproape 180 de milioane de euro, se mai arată în datele financiare ale companiei. Suprafaţa totală este de 63.000 de mp, iar gradul de ocupare este de 91%. GTC mai deţine proprietăţi comerciale în oraşele secundare ale României, cu o valoare de 3,9 milioane de euro, dar şi un stoc de terenuri în valoare de peste 13 milioane de euro. 

GTC, prima compania poloneză care se listează pe Bursa din Africa de Sud 

Globe Trade Center (GTC), cu sediul la Varşovia, Polonia, a anunţat că Bursa de la Johannesburg a aprobat listarea activă a companiei. Compania, care deține și dezvoltă proprietăți comerciale în Polonia și în orașele din întreaga Europa Centrală şi Europa de Est, inclusiv România, este prima companie poloneză care se listează pe Bursa din Africa de Sud.

Aceasta este a doua listare a companiei, după prezenta pe Bursa de la Varşovia.

Şeful GTC, Thomas Kurzman, a declarat că portofoliul echilibrat al companiei, de 1,3 miliarde de euro, oferă un randament atractiv pentru investitori din Africa de Sud interesaţi de active de înaltă calitate în Polonia și din capitalele ţărilor unde mai deţine proiecte.

„Listarea noastră pe Bursa de la Johannesburg este un pas care permite strategiei noastre de a creste în mod semnificativ portofoliul nostru la peste 2 miliarde de euro în termen de 36 de luni, prin achiziții de valoare, îmbunătățirea activităților de dezvoltare și îmbunătățirea a activelor cu valoare”, spune Kurzman. 

Bursa de la Johannesburg a acordat GTC o listare secundară de până la 460,22 milioane de acţiune pe segmentul imobiliar. Şeful companiei mai spune că deşi GTC nu a atras capital de la investitorii sud-africani cu această ocazie, crede că această listare va creşte lichiditatea şi comercializarea acţiunilor. 

„Vom continua în mod activ să gestionăm actualele şi viitoarele prorpietăţi comerciale din portofoliu pentru a creşte performanţa operaţională, să divrsificăm în mod eficient riscurile şi să mărim veniturile din închiriere, în timp ce dezvoltăm proiecte de înaltă calitate”, ai adaugă Kurzman. 

GTC operează pe pieţele din Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria şi are operaţiuni prin intermediul partenerilor şi în Republica Cehă. 

La finele lui 2015, valoarea portofoliului companiei era de 1,3 miliarde de dolari, care genera venituri operaţionale nete de 84 de milioane de euro anual. În prezent, compania are în dezvoltare proiecte de retail şi birouri cu o suprafaţă de 82.000 de mp în Varşovia şi Belgrad. Dezvoltatorul ia în considerare dezvoltarea a a lort patru proeicte, pentru care lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în 2016/2017. 

Sursa foto: Wikimapia.org

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...