După mai mulți ani în care dezvoltatorul s-a judecat cu Statul român pentru terenul din Prelungirea Ghencea, compania a obținut în luna iunie două certificate de urbanism pentru construcția unui ansamblu rezidențial, potrivit datelor publice, consultate de Economica.net.
Contactați de Economica.net, reprezentanții companiei nu ne-au oferit răspunsuri la întrebările adresate. În trecut, reprezentanți ai companiei au declarat că pe acest teren se pot construi 1.500 de locuințe.
Impact Developer & Contractor deține un teren de 25,9 de hectare în Prelungirea Ghencea, evaluat la aproape 22 de milioane de euro. Pentru acest teren, compania s-a judecat cu Statul Român și Primăria Municipiului București asupra dreptului de proprietate.
Terenul a fost cumpărat de Impact în 2006 și a făcut parte din averea imobiliară a Institutului Pasteur, privatizat în 2000.
O hotărâre a Tribunalului București din 2019 arată că Impact are drept de proprietate asupra terenului, iar Statul Român și Primăria București au declarat anul trecut apel împotriva acestei hotărâri. Curtea de Apel București a respins însă apelurile autorităților ca nefondate și s-a menținut hotărârea Tribunalului București. Decizia Curții de va putea fi atacată cu recurs, se arată în raportul financiar al companiei pentru anul 2020.
Raportul financiar al companiei pentru 2020 mai arată că în 2019, Impact a decis reclasificarea a 15,5 ha din terenul din Ghencea din stocuri în investiții imobiliare. „Decizia a fost luată în urma analizei litigiilor care vizează terenul, care a aratat că o decizie legală definitivă și irevocabilă ar fi de așteptat în viitorul previzibil. Ca atare, Grupul ar trebui să analizeze condițiile pieței din acel moment pentru a decide cea mai bună utilizare a terenului, și anume dacă va fi folosit pentru a construi pentru a vinde sau pentru a construi pentru a închiria”, se arată în raportul financiar.
Impact a finalizat recent cel de-al doilea proiect rezidențial din București. Luxuria, construit în zona Expoziției în urma unei investiții de circa 70 de milioane de euro, a adus pe piață peste 600 de noi apartamente.
Pe lângă locuițele în București, Impact are în plan construcția a peste 600 de apartamente și 18 vile la Constanșa, dar și dezvoltarea unui proiect rezidențial la Constanța și recent a mai cumpărat teren la Iași, unde are în plan construcția unui ansamblu rezidențial cu 1.000 de apartamente.
Impact Developer & Contractor SA este primul dezvoltator imobiliar privat din România. Compania a fost înfiinţată în 1991, prin subscripţie publică iar din anul 1996 a fost cotată la Bursa Română de Valori Bucureşti. Compania a dezvoltat 17 ansambluri rezidenţiale, peste 450.000 mp construiţi şi aproape 5.000 de unităţi livrate la nivel naţional.
Acționar majoritar al companiei, cu un procent de 59,97% este omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care mai deține și centrul comercial Doraly din Afumați. Adrian Andrici deține 15,92%, alături de alte persoane juridice (12,99%) și fizice (11,11%).