„Ca şi cifre în 2022, din decembrie colectăm date, am implementat o declaraţie fiscală informativă 395, care cumva cuantifică numărul şi valoarea expediţiilor efectuate în sistem contra ramburs. Am vrut să avem răspunsurile celor care întreabă cât au plătit românii ramburs anul trecut sau câte expediţii au fost realizate. A fost o mare bătaie de fapt să o implementăm pentru că protecţia datelor cu caracter personal la noi în România este foarte aspră.(…) Ca şi cifre o să le citesc să nu le greşesc. Am avut anul trecut 105 milioane de trimiteri contra ramburs încasându-se 29,6 miliarde de lei noi. Anul acesta, datele sunt până la august, declaraţia se depune pentru tranzacţiile de luna trecută şi o putem depune până la sfârşitul lunii, nu e cu data de 25, cum este la celelalte declaraţii fiscale, iar până acum s-au efectuat 70 de milioane de expediţii, încasându-se rambursuri de 19,5 miliarde de lei”, a precizat Neculiţă, la un eveniment organizat de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO) cu prilejul Zilei naţionale a comerţului electronic, relatează Agerpres.
El a menţionat că datele se referă la totalitatea expediţiilor efectuate în România, atât de către societăţi din ţara noastră cât şi de firme din afara ţării. De asemenea, aici sunt incluse şi tranzacţiile business to business.
Cosmin Neculiţă a mai spus că anul trecut au fost trimise peste 10.000 de notificări către persoane fizice care au încasat rambursări în conturi personale sau în numerar. Aceste persoane au fost informate că ar trebui să depună declaraţii unice prin care să-şi declare veniturile.
Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO) a invitat companiile din sectorul comerţului electronic la două workshopuri organizate cu ocazia Zilei naţionale a comerţului electronic, instituită prin Legea nr. 144/2020.