Diabetul sau infertilitatea, diagnosticate printr-o radiografie

Economica.net
01 11. 2011

„Oasele dialoghează cu celelalte organe (…) Se ştia deja că osteoblastele, celule care sintetizează ţesut osos prin receptorii specifici primesc impulsuri din partea unor anumiţi hormoni. De data aceasta am aflat că acest fenomen se produce şi invers, adică osteoblastele acţionează şi ca celule endocrine, producând hormoni şi trimiţând mesaje către pancreas, testicule, ovare, celule grase. Scheletul este astfel, nu numai un aparat de sprijin care primeşte ordine de la trup, dar contribuie activ la metabolismul energetic al organismului producând hormoni importanţi”, a declarat Andrea Lenzi, directorul secţiei de Fiziopatologie şi endoctrinologie din cadrul departamentului de medicină experimentală a Universitaţii de Stiinţe din Roma, scrie La Repubblica.

S-a descoperit astfel că osteocalcina are un rol deosebit de important în diabetul de tip 1. Osteocalcina favorizează  secreţia pancreatică şi reduce rezistenţa la insulină. Astfel, prin execiţiu fizic, osul produce mai multă osteocalcină, favorizând producerea de insulină, cu efect benefic asupra sănătăţii.

Osteoporoza, infertilitatea dar şi alte probleme metabolice şi-ar putea gasi astfel raspuns în felul în care sunt construite oasele unei persoane.

Ultimele noutăţi din domeniul endicinologiei oaselor au fost discutate în cursul unei recente sesiuni ştiinţifice desfăşurate la Roma, care a  reunit cei mai de seama experţi mondiali în domeniu.