Diamond Gold: Casele de amanet abia supravieţuiesc. Căderea cotaţiilor aurului le pune afacerea în pericol

Aurul a ajuns pe pieţele internaţionale la cotaţii atât de scăzute încât „nu se mai poate rămâne la acest nivel. La noi cel mai mult au de suferit casele de amanet, care abia supravieţuiesc”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihail Păcioianu, preşedintele executiv al Confederaţiei „Diamond Gold“
Adrian N. Ionescu - joi, 23 iul. 2015, 21:00
Diamond Gold: Casele de amanet abia supravieţuiesc. Căderea cotaţiilor aurului le pune afacerea în pericol

Media comisioanelor percepute de casele de amanet, pentru împrumuturile acordate pe baza bijuteriilor gajate, a scăzut şi mai mult în ultimele luni, până aproape de 0,1% pe zi din valoarea împrumuturilor.

„La acest nivel profitul este aproape zero şi doar se păstrează afacerea în funcţiune”, a declarat pentru ECONOMICA.NET  Mihail Păcioianu, preşedintele executiv al Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase – Diamond Gold (CDG).

„Continuă tendinţa de reducere a afacerilor cu bijuterii, în magazine şi în case de amanet, dacă nu cumva scăderea se accentuează. Acum câteva luni, comisioanele medii erau undeva între 0,1 şi 0,2% pe zi din valoarea împrumuturilor, peste tot în ţară. În prezent cele mai multe sunt de aproape 0,1%. Există încă excepţii, dar sunt rare şi au volume nesemnificative: punctele de lucru care sunt deschise noaptea. Acestea sunt însă puţine şi revin la media pieţei, în timpul zilei. În rest lucrurile stau aşa cum le ştiţi de astă primăvară”, a completat Mihail Păcioianu.

Căderea aurului

Preţul aurului este în pragul prăbuşirii de câteva zile încoace, după ce a pătruns sub pragul de 1.100 de dolari pe uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame), şi a ajuns la minimele ultimilor cinci ani. Cotaţiile aurului atacă pragurile minime şi ar ţintesc deja pragul de rezistenţă la scădere de 1.000 de dolari pe uncie. Dacă va coborî sub acest prag, puţine argumente ar mai putea evita prăbuşirea.

Miercuri 22 iulie, pe marile pieţe aurul se vindea cu 1.093 de dolari / uncie.  În lei aurul încă se scumpeşte, pentru că dolarul se scumpeşte faţă de lei. Aurul a câştigat circa 3,5% în acest an, până la 142,36 lei / gram, dar leul a pierdut circa 6% până la 4,0399 lei / dolar, miercuri după prânz.  Din raportul cotaţiei aurului faţă de cea a dolarului, rezultă un preţ de 1.095 dolari / uncie, foarte aproape de cât se cota aurul, tot atunci, pe piaţa globală.

Detalii în:

Preţul aurului este în pragul prăbuşirii. Piaţa ameninţă pragul de 1.000 USD. Investitorii caută plasamente mai profitabile

Afacerile amanetului

Casele de amanet şi bijutierii evaluează aurul plecând de la cotaţiile bursei de specialitate London Metal Exchange, accesibile pe internet aproape în timp real, potrivit preşedintelui Diamond Gold (CDG).

Casele de amanet „cumpără“ sau evaluează în medie cu 10% sub preţul de bursă (convertit în lei) aurul de 14 carate (titlu de puritate 585/1000) din bijuterii de complexitate (design sau manoperă) „obişnuită“ şi îl vând cu 10% peste preţul de bursă, conform oficialului CDG.

Piaţa bijuteriilor de aur şi cea a amanetului de aur dau semnale aparent contradictorii. Cele două sunt complementare. „Dacă volumul bijuteriilor amanetate creşte, iar vânzările de bijuterii scad, acesta este un semn de creştere a sărăciei. În ultima perioadă, însă, scad şi vânzările de bijuterii şi volumul amanetat”, explica nu demult Mihail Păcioianu, pentru ECONOMICA.NET.

„Ce se poate bănui dacă şi aurul amanetat şi vânzările de bijuterii scad în acelaşi timp?” se întreabă retoric preşedintele confederaţiei Diamond Gold (CDG). Că sunt şi mai mulţi săraci în România, că „sărăcia este altfel decât era”, sau că săracii şi-au epuizat resurselede bijuterii. Din CDG fac parte 14 patronate, care acoperă 90% din piaţa autorizată a aurului din România, cu excepţia băncilor.

Piaţa bijuteriilor a ajuns la un nivel de 25 – 30% faţă de vârful din 2007, când volumul era de circa 15 tone, potrivit estimărilor făcute de oficialul CDG. Cu doi ani în urmă, piaţa bijuteriilor se înjumătăţise deja, faţă de acelaşi reper din 2007.

Pe piaţă s-au redus de circa cinci ori comisioanele percepute de casele de amanet pentru împrumuturile acordate pe baza bijuteriilor gajate.

Magazinele de bijuterii s-au împuţinat. „Cine avea două, trei sau chiar mai multe magazine, acum nu mai are decât unul, doar ca să-şi păstreze această linie de afaceri”, spune Mihail Păcioianu.

Alte detalii în
Românii nu mai au aur. Comisioanele la creditele cu gaj în bijuterii au scăzut, odată cu aurul amanetat

„Dobânzile” caselor de amanet sunt foarte mari. La 0,1% pe zi, comisionul ar fi de 44% pe an, potrivit algoritmului de anualizare. Dobânda anuală efectivă la creditele de nevoi personale este de cel mult 14% pe an.

Citeşte şi
Românii lasă sute de kilograme de aur în casele de amanet. Cât costă creditele pe bijuterii

 AVERTISMENT: Estimările publicate mai sus nu constituie o sugestie de investiţie. ECONOMICA.NET nu își asumă răspunderea pentru rezultatul tranzacțiilor bazate pe oricare din informațiile de mai sus, sau influențate de acestea. Responsabilitatea deciziilor de investiţii aparţine celor care le iau, în funcţie de propriul profil de risc.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...