Peste tot, din Havana până în Buenos Aires, Putin este întâmpinat cu braţele deschise, iar cauza acestui lucru este aceea că liderul rus, care a vizitat de curând Cuba, Nicaragua, Brazilia şi Argentina, pe de o parte le deserveşte reflexele antiamericane, iar pe de altă parte susţine ideea, exprimată odată de fostul preşedinte venezuelan Hugo Chavez, a unităţii acestei regiuni: potrivit lui Putin, Rusia este interesată ca America Latină să fie unită şi puternică.
În afară de aceasta, Putin are mulţi prieteni în America Latină şi pentru că preşedintele SUA, Barack Obama, îi acorda până de curând acestui continent, numit adesea ‘curtea din dos’ a SUA, prea puţină atenţie, iar Putin, dimpotrivă, îi vine în întâmpinare. ‘Astăzi, pentru Rusia colaborarea cu statele Americii Latine constituie unul dintre vectorii cheie şi de perspectivă ai politicii externe’, a subliniat preşedintele rus.
Potrivit Die Welt, Putin foloseşte în scopuri proprii extrem de răspândita în America Latină adversitate faţă de SUA. În mod concret, Putin încearcă să pătrundă peste tot unde este posibil în vidul creat de politica SUA faţă de America Latină.
Printre obiectivele sale strategice se numără, de exemplu, reducerea importanţei statului Panama, care deţine un canal omonim şi care este considerat un aliat important al SUA. Preşedintele statului Nicaragua intenţionează să construiască, cu ajutorul Rusiei şi Chinei, giganticul canal Nicaragua, iar dacă acest proiect va reuşi, navele asiatice şi ruseşti nu vor mai depinde de costisitorul canal Panama şi drept consecinţă rolul SUA în calitate de patron al Panama va deveni mai puţin important.
S-au răcit faţă de americani şi brazilienii, după dezvăluirile lui Edward Snowden privind controlul total al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA pe internet. De aceea, conchide Die Welt, mulţi ‘latinos’ consideră reactivarea centrului sovietic de urmărire din Cuba un răspuns adecvat la activitatea NSA în Brazilia. Cotidianul brazilian O estado de Sao Paulo vede în turneul latino-american al lui Putin dovada faptului că ‘Rusia nu este câtuşi de puţin izolată’.