Cea mai mare ofertă de răscumpărare din sectorul auto american a fost anunţată joi de Departamentul Justiţiei, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), Comisia Federală de Comerţ din SUA (FTC) şi autorităţile de reglementare ale statului California.
VW va pune deoparte 10,033 miliarde de dolari pentru a acoperi costurile răscumpărării sau reparării motoarelor diesel la autoturismele şi SUV-urile care aveau instalat softul ce permitea îndeplinirea standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale.
Până la zece miliarde de dolari vor merge la cei 475.000 de proprietari ai vehiculelor VW sau Audi echipate cu motoare diesel, care vor primi compensaţii între 5.100 şi 10.000 de dolari, arată documentele publicate marţi.
Conform acordului, Volkswagen va plăti o taxă de 2,7 miliarde de dolari pentru atenuarea impactului asupra mediului al emisiilor poluante şi încă două miliarde de dolari pentru a promova vehiculele cu ‘zero emisii’.
Potrivit acordului, pot fi răscumpărare modelele Jetta produse în perioada 2009 – 2015, Audi A3 Golf produs în perioada 2010 – 2015, modelele Beetle şi Passat produse în perioada 2012 – 2015, toate cu motoare de doi litri. Avocaţii încă lucrează la un acord pentru cele 80.000 de vehicule cu motoare de trei litri.
Marţi, acţiunile Volkswagen au urcat la bursă cu 5% şi au închis în creştere cu 1,7%, la 107,85 euro.
În septembrie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.
VW, al doilea mare producător auto din lume, s-a confruntat anul trecut cu un declin al vânzărilor în SUA, în urma scandalului falsificării emisiilor poluante. În 2016, livrările brandului Volkswagen au scăzut cu 13% pe piaţa din SUA, în timp ce diviziile de lux Audi şi Porsche au raportat creşteri.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.