Negocierile între cele două părţi sunt în stadiul final. Conform acordului, grupul german îşi recunoaşte vinovăţia şi va fi achitat în procesele civile şi în investigaţiile autorităţilor, a anunţat VW.
Consiliul de Supervizare al Volkswagen va trebui să aprobe acordul.
VW a pus deoparte 18,2 miliarde de euro pentru a acoperi costurile legate de Dieselgate, care ar urma să fie cel mai costisitor din întreaga industrie auto.
Marţi, grupul german a precizat că încă nu poate fi determinat costul final.
În ciuda scandalului emisiilor, datele publicate marţi de Volkswagen AG arată că grupul german pare să fi fost anul trecut cel mai mare producător auto din lume, cu vânzări globale de peste 10,3 milioane de vehicule, în creştere cu 3,8% faţă de 2015.
Rivala Toyota se aşteaptă în 2106 la vânzări de 10,09 milioane de vehicule.
‘2016 a fost un an foarte dificil pentru noi. Am făcut eforturi pentru a soluţiona şi depăşi criza diesel şi, în acelaşi timp, am iniţiat un proces fundamental de schimbare pentru a pregăti Volkswagen pentru viitorul mobilităţii’, a declarat directorul grupului Volkswagen, Matthias Müller.
În decembrie, Volkswagen AG a ajuns la un nou acord cu autorităţile americane pentru răscumpărarea a aproximativ 20.000 din cele 80.000 de vehicule echipate cu un motor diesel de 3.0 litri, implicate în scandalul emisiilor (Dieselgate).
Restul vehiculelor vor fi rechemate la service pentru repararea softului. Dacă VW nu reuşeşte să repare softul, maşinile vor fi de asemenea răscumpărate de grupul german. Sunt vizate brandurile Volkswagen Touareg, fabricate în perioada 2013 – 2016, Audi Q7 fabricate din 2013 – 2015, Porsche Cayenne din 2013 – 2016, Audi A6 quattro, Audi A7 quattro, A8, A8L şi Q5 din 2014-2016.
Cynthia Giles, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), a estimat la aproximativ un miliard de dolari costul răscumpărărilor, al rechemărilor la service şi al reparaţiilor. De asemenea, Volkswagen va contribui cu 225 milioane de dolari la un fond de mediu pentru a compensa poluarea excesivă, a adăugat Cynthia Giles.
Oferta de răscumpărare vizează aproximativ 20.000 de vehicule Volkswagen Touareg fabricate în perioada 2009 – 2012 şi modele diesel Audi Q7.
Acordul reprezintă un pas important în soluţionarea unei crize care a izbucnit anul trecut când grupul german a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Volkswagen a anunţat recent că va plăti 16,3 miliarde de dolari, după ce a recunoscut că ani de zile a folosit un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA, acceptând să răscumpere vehiculele de la consumatori şi să furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.