Diferenţele salariale dintre femeile şi bărbaţii care muncesc în ţări dezvoltate ar putea dispărea abia în 2044

Diferenţele salariale între bărbaţi şi femei care prestează aceeaşi muncă în ţări dezvoltate ar putea dispărea abia în anul 2044, potrivit unui studiu Accenture, făcut public astăzi. 
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 08:37
Diferenţele salariale dintre femeile şi bărbaţii care muncesc în ţări dezvoltate ar putea dispărea abia în 2044

Studiul Accenture  “Getting to Equal 2017” arată că, în următoarele decenii, diferenţele salariale între genuri ar putea fi eliminate dacă femeile vor profita de trei factori favorizanţi şi dacă mediul de afaceri, cel politic şi academic vor susţine acest demers.

  • primul factor care poate accelera eliminarea diferențelor de gen sunt competențele digitale – gradul de utilizare a tehnologiilor digitale de către femei pentru a se conecta, a învăța și a munci.
  • al doilea factor accelerator este o abordare strategică a dezvoltării carierei – femeile trebuie îşi dorească să ţintească mai sus, să ia decizii bine informate și să își gestioneze proactiv evoluția profesională.
  • ultimul factor este aprofundarea cunoștințelor tehnologice – oportunitatea de a-si dezvolta aptitudini solide legate de tehnologie și digitalizare, pentru a avansa la fel de rapid precum bărbații.

În lipsa factorilor favorizanţi enumeraţi mai sus, diferențele salariale între femeile şi bărbaţii care muncesc în state dezvoltate ar putea fi elimitate până în anul 2080, faţă de anul 2044, iar cele din statele în curs de dezvoltare – în anul 2168, faţă de anul 2066.

„Forța de muncă a viitorului trebuie să fie una fără diferențe de gen în ceea ce privește salarizarea. Diferențierea trebuie să fie tratată de toată lumea ca o prioritate, din punct de vedere economic și al competitivității, și trebuie să acționăm împreună în direcția creării de oportunități pentru femei și a eliminării acestor diferențe”, a declarat Julie Sweet, CEO Accenture – America de Nord.

Cercetarea Accenture arată că, la nivel global, o femeie câştigă, în medie, 100 de dolari, în vreme ce pentru aceeaşi muncă un bărbat încasează 140 de dolari.

„Egalitatea de gen este un element esențial într-un mediu de lucru care pune accent pe incluziune, și acest lucru se raportează și la salarizare. Companiile, mediul politic și cel academic au un rol important în eliminarea diferențelor. Colaborarea între aceste entități este foarte importantă pentru a oferi oportunitățile, mediul și modelele potrivite pentru a determina această schimbare,” a adăugat Pierre Nanterme, Președinte și CEO Accenture.

Prin fructificarea celor trei factori care accelerează atingerea egalității între sexe, alături de susținerea din partea sectoarelor privat, public și academic, aceste diferențe salariale pot fi reduse cu până la 35% până în 2030, ducând veniturile femeilor la valoarea de 3,9 trilioane dolari.

Studiul Accenture mai arată că studentele au o probabilitate mai mică decât bărbaţii de a alege un domeniu cu potenţial de câștiguri mari (27% dintre femei faţă de 40% dintre bărbaţi), de a avea un mentor (45% dintre femei faţă de 58% dintre bărbaţi), sau de aspira la un post de senior (41% dintre femei faţă de 51% dintre bărbaţi). În plus, este mai puţin probabil ca tinerele să adopte rapid noi tehnologii, în comparație cu tinerii (45% dintre femei față de 63% dintre bărbaţi), sau să urmeze cursuri de programare și calculator (68% dintre femei faţă 83% dintre bărbaţi).

Pentru a realiza acest studiu, Accenture a intervievat peste 28.000 de femei şi bărbați, inclusiv studenți, din 29 de țări. Eșantionul a inclus reprezentări egale din ambele sexe, din trei generații (Millennials, X și Baby Boomers), de la toate nivelurile, din companii cu dimensiuni diverse. Marja de eroare pentru întregul eşantion este de +/- 0,6%.

Țările incluse în tot studiu sunt Africa de Sud, Argentina, Australia, Austria, Brazilia, Canada, China (inclusiv Hong Kong și Taiwan), Danemarca, Elveția Finlanda, Franța, Germania, India,  Irlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Norvegia, Olanda, Singapore, Spania, Suedia, și Statele Unite ale Americii, Indonezia, Malaezia, Filipine, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Accenture este o companie de servicii profesionale, lider pe plan global, care oferă o gamă largă de servicii și soluții pentru mediul de afaceri, de la strategie și consultanță, la digitalizare, tehnologie și procese operaționale.
Cu peste 2.700 de angajați în România, Accenture livrează servicii din București, Timișoara, Cluj Napoca, Targu Mureș și Iași către companii din domeniile financiar-bancar, telecomunicații, industria auto, producție, bunuri de larg consum și energie.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, au declarat mai mulţi oficiali taiwanezi la curent cu această......
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari ...
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 ...