Societatea Națională de Medicina Familiei solicită imperios autorităților să intensifice măsurile de prevenire a difteriei și să se pregătească pentru combaterea acestei boli.
Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică și Ministerul Sănătăţii a dispus achiziționarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei, spun oficialii SNMF.
”Medicii de familie din România își arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariței și răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populația și să recomandăm măsuri de prevenție”, declară dr. Dina Mergeani, președintele SNMF.
Societatea Națională de Medicina Familiei solicită Ministerului Sănătăţii lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse riscului de îmbolnăvire de difterie, program care să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conştientizare a populaţiei.
Iată motivele invocate de medicii de familie:
Difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare pentru care, în România, se face imunizare din anul 1960. Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani, iar perioada de protecție în fața bolii este de 10 ani, în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani, se creează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire.
Ca o consecință a fenomenului de „reticență la vaccinare”, înregistrat în ultimul deceniu, avem un procent important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă, pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare.
În România se folosește un vaccin care se utilizează în toată Europa și care poate fi administrat și adulților.
Vaccinul asigură protecție în același timp și față de tetanos (boală cu evoluție extrem de gravă chiar și cu ratament specific) și față de tusea convulsivă (din ce in ce mai des întâlnită la nivel global).
În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic și după vârsta copilăriei, prin programe naționale.
„Este evident că doar printr-un efort național putem face față unei amenințări atât de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important în depistarea bolii, însă prevenția, în care deja suntem direct implicați, poate fi făcută doar prin deciziile și implicarea autorităților, cu costurile de rigoare. O investiție în prevenția primară, mai ales când amenințarea a devenit evidentă, este o inițiativă obligatorie”, conchid medicii de familie reuniţi în SNMF.