Anunţul de joi al NMHH vine după o decizie preliminară din luna septembrie, conform căreia ofertanţii înregistraţi au fost desemnaţi operatorii Magyar Telekom, divizia locală a Deutsche Telekom, Vodafone şi Telenor în timp ce Digi a fost exclusă.
Autoritatea Maghiară pentru Media şi Telecomunicaţii a precizat că Digi nu a fost înregistrată pentru că nu a îndeplinit criteriile necesare pentru depunerea de oferte. NMHH nu a oferit alte detalii dar a informat că Digi poate face contestaţie în justiţie.
Procedura de atribuire a frecvenţelor 5G în Ungaria a început în luna iunie a acestui an iar anterior Autoritatea de reglementare intenţiona să finalizeze atribuirea de frecvenţe până la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.
În România, la începutul lunii noiembrie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.
Guvernele SUA şi României, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Conform acestui document, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase, iar protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare împotriva perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.