La evenimentul de lansare, care va avea loc într-un hotel cunoscut din Lisabona, Digi promite să dezvăluie „următorii pași în Portugalia, cu o prezentare exclusivă” a ofertei sale. Este sigur că operatorul va avea servicii mobile și fixe, dar rămâne de văzut dacă va putea lansa imediat un serviciu de televiziune.
În acest scop, Digi a construit de la zero operațiunile din Portugalia, a treia piață externă a companiei. Startul a fost dat în 2021, când a reușit să obțină licențe pentru operarea 5G în cadrul licitației organizate de Anacom, autoritatea locală de reglementare în comunicații. La acea vreme, încă sub numele Dixarobil, compania a trebuit să plătească peste 67 de milioane de euro pentru aceste active.
Un an mai târziu, Digi a început să construiască și o rețea fixă. În plus, compania a încercat să licențieze canale de televiziune, cu scopul de a oferi un serviciu de televiziune cu plată, dar s-a confruntat cu negocieri dificile cu grupurile media.
Anul acesta, a apărut o oportunitate unică pentru Digi: Autoritatea pentru concurență a respins achiziționarea Nowo, al patrulea operator din Portugalia, din cauza preocupărilor legate de concurență. Media Capital, proprietarul TVI și CNN Portugal, s-a poziționat pentru a încerca să preia operatorul, dar a fost depășită în ultimul moment de Digi, care a propus să plătească mult mai mult pentru a prelua Nowo, care are, de asemenea, licențe 5G și are deja contracte de distribuție cu posturile de televiziune cele mai urmărite de portughezi.
Grupul român a oferit acționarului spaniol al Nowo 150 de milioane de euro pentru a salva compania, care se confrunta cu o situație financiară delicată. Tranzacția a fost aprobată în seara zilei de 23 octombrie, permițând Digi să înceapă să funcționeze cu o bază de 130.000 de clienți de telefonie fixă și 270.000 de clienți de telefonie mobilă.
„Această achiziție marchează un pas strategic semnificativ pentru Digi, permițând o extindere mai rapidă pe piața portugheză. Unirea forțelor cu Nowo va permite Digi să ofere o gamă completă de servicii de telecomunicații”, a comentat Digi la mijlocul verii, după anunțarea achiziției, dezvăluind că intenționează să investească peste 500 de milioane de euro pe piața portugheză, unde are deja «peste 500 de angajați».
Nu este o surpriză faptul că noul operator se prezintă pe piață în acest moment. Autoritatea de reglementare a acordat Digi drepturile de utilizare a frecvențelor la 30 noiembrie 2021, iar regulamentul licitației prevedea ca Digi să înceapă să opereze în termen de trei ani. Prin urmare, prin lege trebuia să înceapă comercializarea serviciilor mobile până la sfârșitul lunii viitoare, termen pe care trebuie să îl respecte.
În afară de România, Digi mai operează în Italia, Spania și urmează să se lanseze și în Belgia. Operatorul a mai fost prezent și în Ungaria, țară din care a ieșit în 2021, după o prezență de 23 de ani.
În primul semestru al anului 2024, Grupul a înregistrat venituri consolidate de 921,3 milioane de euro, o creştere de 13% faţă de primul semestru din 2023.