Acţiunile Digi, la minim istoric, au pierdut 30% din valoarea de la listare. Cum sunt afectate fondurile de pensii private
O acţiune Digi se tranzacţiona, la ora 13.10, la valoarea de 27,8 lei, aceeaşi ca cea de luni seara, adică minimul istoric de la listarea companiei la BVB, în mai 2017. Atunci, acţiunile Digi au fost oferite investitorilor la preţul de 40 de lei pe acţiune.
Potrivit calculelor Ziarului Financiar, valoarea companiei telecom este acum de doar 2,8 miliarde de lei, în condiţiile în care acţiunea valoarează cu 30% mai puţin decât în momentul listării.
Veniturile Digi Communications au fost în perioada martie-iunie de 243 milioane de euro, în creştere cu 6,9% faţă de perioada similară a anului trecut, dar profitul a fost de doar 500.000 de euro, în condiţiile în care compania raportase o pierdere de 16,0 milioane de euro pentru perioada de trei luni încheiată la 30 iunie 2017.
RCS&RDS, liderul pieţei de comunicaţii fixe din România, companie controlată de enigmaticul om de afaceri Zoltan Teszari, a făcut în ultimele zile obiectul criticilor lui Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă.
Darius Vâlcov, a anunţat, duminică, pe Facebook, că încă aşteaptă răspunsul din partea ASF cu privire la valoarea contabilă a acţiunilor Digi, întrebând dacă valoarea acţiunilor este 1,8 lei, iar patru milioane de pensionari au cumpărat acţiunile la o valoare de 40 de lei.
„Acum două săptămâni am atras atenţia asupra neregulilor de la data listării Digi. Ieri am revenit şi am întrebat ASF-ul dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani. Încă aştept răspunsul la această întrebare! După cum se vede, la data listării, acţiunile Digi erau cotate la 40 lei. Astăzi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă. Pentru corectă informare a românilor continui să întreb ASF: 1) Este adevărat că peste 3 milioane români au acţiuni la digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)? 2) Este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru? 3) Este adevărat că datoriile digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? 4) Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?”, a scris, duminică, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook.
Acţiunile Digi au stârnit atenţia opiniei publice pentru că sunt unul dintre instrumentele financiare în care au investit fondurile de pensii private.
La 31 martie 2018, fondurile de pensii private dețineau investiții în acțiuni în valoare de 9,08 miliarde lei, reprezentând 20,44% din total active. Cea mai ,mare parte a acestora era investită în acţiuni ale companiilor româneşti, adică 8,07 miliarde de lei. Din totalul acestei expuneri a fondurilor de pensii private, acţiunile Digi însemnau 1,93%