Digi24, postul de ştiri al RCS&RDS, ar putea deveni obligatoriu la retransmisie pentru toţi cabliştii
Potrivit Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) numărul 72 din 2012, „în scopul includerii în lista must carry, radiodifuzorii interesaţi declară la CNA, până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru anul calendaristic în curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. Declaraţia este valabilă până la data de 15 ianuarie a anului următor”.
Lista televiziunilor „must carry” trebuie să respecte articolul 82 din Legea audiovizualului şi trebuie publicată anual de CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie, pe site-ul instituţiei.
Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă”.
Astfel, CNA a analizat, în şedinţa de joi, două tipuri de liste „must carry”, însă membrii Consiliului nu s-au înţeles cu privire la niciuna, astfel încât discuţia a fost amânată pentru şedinţa următoare, care ar urma să aibă loc cel mai probabil pe 4 februarie.
Una dintre liste cuprinde, pe lângă programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara) şi TV5 (un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa), un număr de 20 de televiziuni private: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, România TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV (licenţa postului expiră pe 15 februarie şi nu a fost prelungită joi de CNA, n.r.), Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, GSP TV, Trinitas TV, U TV, Naţional 24 Plus şi Music Channel.
Cea de-a doua listă discutată în şedinţa de joi de CNA cuprinde, pe lângă televiziunile din portofoliul TVR şi TV5, un număr mai mare de televiziuni private, respectiv 30: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, România TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV, Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, GSP TV, Trinitas TV, U TV, Naţional 24 Plus, Music Channel, Look TV, Speranţa TV, Nasul.TV, H!T Music Channel, Transilvania L!ve, TV H, Inedit TV, Alfa Omega Tv, Credo TV şi Travel Mix.
Ambele liste au la bază audienţele anuale la nivel naţional (rating% pe Whole Day, All + guests, pentru anul 2013), furnizate CNA de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA), potrivit discuţiilor din şedinţa de joi a Consiliului.
Cea mai mare noutate a ambelor liste este prezenţa în ambele a Digi 24, o televiziune lansată pe 1 martie 2012 de compania RCS&RDS şi care a fost difuzată până în momentul de faţă exclusiv în reţelele de cablu şi satelit ale RCS.
Acum, RCS&RDS a decis însă că vrea să includă televiziunea de ştiri Digi 24 în lista „must carry” şi a declarat-o liberă la retransmisie şi fără condiţionări tehnice şi financiare. Astfel, după publicarea listei „must carry”, toţi operatorii de cablu din România, inclusiv concurenţii direcţi ai RCS&RDS (UPC România şi Romtelecom), vor fi obligaţi să retransmită Digi 24.
Faţă de lista „must carry” din 2013, în ambele variante de liste avute în vedere de membrii CNA pentru anul 2014 se regăseşte Mynele TV, o televiziune de manele din al cărei acţionariat face parte şi cântăreţul Costi Ioniţă, dar şi televiziunea religioasă Trinitas TV, deţinută de Patriarhia Română.
În schimb, din ambele liste „must carry” discutate în şedinţa de joi de CNA pentru anul 2014 liseşte televiziunea Neptun TV din Constanţa.
Membrii CNA prezenţi la şedinţa de joi (Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) nu au reuşit însă să se înţeleagă cu privire la niciuna dintre cele două variante de liste, pentru a o publica pe site-ul CNA. Astfel, termenul de 1 februarie impus de Decizia CNA numărul 72/ 2012 va fi depăşit, iar CNA ar putea publica lista „must carry” pe 4 februarie.
Neînţelegerile între membrii CNA au apărut în special datorită faptului că au fost propuse spre adoptarea membrilor CNA două liste, prima cu 20 de televiziuni private, iar a doua cu 30 de televiziuni private. Din prima listă de 20 de televiziuni private lipsesc Look TV, Speranta TV, Nasul.TV, H!t Music Channel, Transilvania L!ve, TV H, Inedit TV, Alfa Omega Tv, Credo TV şi Travel Mix, care sunt prezente în cea de-a doua listă.
Membrul CNA Narcisa Iorga a spus că CNA nu trebuie să aprobe lista „must carry”, ci trebuie doar să se publice pe site-ul cna.ro lista cu televiziunile ordonante în funcţie de indicele anual de audienţă, furnizată de ARMA. „Distribuitorii de servicii au un număr de programe variabil în grilă, cei mai mulţi au peste 100 de canale. Ar trebui să oferim o listă de canale reper pentru cablişti”, a spus Narcisa Iorga.
În schimb, unii membri ai CNA, între care Christian Mititelu, Radu Călin Cristea şi Monica Gubernat, au spus că lista „must carry” cuprinde prea multe televiziuni, Consiliul având posibilitatea să publice o listă cu un număr mai mic de posturi TV.
„Astea sunt audienţe cu care să intri în listă de ‘must carry’?”, a întrebat Christian Mititelu, referindu-se la faptul că unele televiziuni din listă au sub 0,1% rating.
Totodată, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea au avut o altă interpretare a articolului 82 din Legea audiovizualului decât cea a Narcisei Iorga şi a lui Florin Gabrea şi decât cea avută de întregul Consiliu în anii trecuţi.
Monica Gubernat a spus că posturile TVR ar trebui să intre în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite de o reţea de cablu şi să nu fie în afara celor 25 de procente.
La rândul lui, Radu Călin Cristea a propus chiar o listă „must carry” din care să facă parte, pe lângă posturile TVR şi TV5, doar 10 televiziuni private (Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, România TV, Realitatea TV, B1TV, Antena Stars şi Favorit TV), care au un rating de peste 0,1.
Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu au vorbit despre formularea „în limita a 25%” din articolul 82 din Legea audiovizualului, spunând că acesta este interpretabil.
În opinia lui Radu Călin Cristea, „în limita a 25% este echivalent cu până la”. „Deci 25% este plafonul maxim”, a spus Cristea.
„Atât timp cât este interpretabilă formularea (articolului 82, n.r.), putem încerca să limităm această listă”, a spus Mititelu.
Aceste afirmaţii au nemulţumit-o foarte tare pe Narcisa Iorga, care a spus că aprobarea unei liste „must carry” cu câte televiziuni consideră unul sau altul dintre membrii CNA ar reprezenta „un abuz fără precedent” din partea Consiliului.
„Consider că este un abuz pe care CNA îl poate îndeplini dacă sunt 6 voturi ‘pentru’ o astfel de listă (…) De ce să ne oprim la 20 de televiziuni sau la 10 şi nu la 3 televiziuni? (….) Să ne oprim la 10 că aşa vrem noi? Nu există Legea aşa vrem noi. Doriţi eliminarea Digi 24, Naşul TV, Transilvania L!ve şi Transilvania Life şi Look TV din lista ‘must carry’ (…) Cum e posibil să discutaţi aşa ceva? Legea nu vă dă dreptul să stabiliţi dumneavoastră care este lista. E foarte riscant ce vă pregătiţi să faceţi pentru democraţia acestei ţări”, a spus Narcisa Iorga.
Pe de altă parte, George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), a spus că CNA nu are competenţa să instituie un alt procent decât cel de 25% prevăzut de Legea audiovizualului.
În schimb, prezenţi la şedinţa CNA de joi, reprezentanţii UPC România au spus că au aceeaşi părere pe care au avut-o de-a lungul timpului, respectiv aceea că ei consideră necesară reducerea listei „must carry”.
„Am susţinut de-a lungul timpului reducerea listei ‘must carry’. Sunt costuri semnificative pe care le avem (pentru difuzarea televiziunilor din listă, n.r.). Lista ‘must carry’ în România depăşeşte cu mult numărul de canale ‘must carry’ din Uniunea Europeană (…) Credem că este la latitudinea dumneavoastră, a membrilor CNA, să puteţi reduce numărul de canale”, au spus reprezentanţii UPC România.
În finalul discuţiilor, vicepreşedintele CNA, Viorel Vasile Buda, a propus amânarea discuţiilor privind lista „must carry”. „Noi, în primul rând, ar trebui să avem o listă, nu două. Avem două liste, nimeni nu ne cheamă pe noi să alegem între două liste şi să aproximăm nici în sus nici în jos. Propunerea e să solicităm ARMA să ne pună la dispoziţie o singură listă”, a spus Buda.
În urma votului membrilor CNA, Consiliul a decis să amâne discutarea listei pentru şedinţa următoare a Consiliului. Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că până atunci membrii Consiliului se vor putea familiariza şi cu alte documente primite de CNA pe tema „must carry”.
Potrivit Deciziei CNA 72/2012, lista „must carry” este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH).
Consiliul Concurenţei a informat, pe 3 decembrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului că a declanşat o investigaţie privind principiul „must-carry”, care ar trebui aplicat şi la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, aşa cum este în prezent.