Digitalizare în construcții: peste 250 de companii înscrise pe prima platformă tip marketplace din domeniu

Economica.net
25 07. 2020
marketplace_constructii_08531500

Domeniul construcțiilor se confruntă de câțiva ani cu un deficit serios de forță de muncă, pe fondul exodului muncitorilor români, iar pandemia a venit să schimbe încă o dată regulile jocului.

În noile condiții, orientarea antreprenorilor și furnizorilor către platformele specializate din mediul online vine să rezolve principalale probleme din domeniu: reducerea întârzierilor înregistrare în etapele de realizare a unui proiect, reducere implicită a costurilor, creșterea randamentului forței de muncă, facilitarea contractării, dar și a vânzării de produse și servicii conexe.

Conzo.ro este prima platformă tip marketplace din domeniul construcțiilor din România, lansată la finalul anului trecut și care, în ultimele luni, a înregistrat 250 de noi înscrieri la capitolul antreprenori și furnizori din sector.

Am lansat platforma după 7 ani de project management în construcții, astfel încât dificultățile domeniului ne erau familiare. Conzo funcționează pe sistem cerere-ofertă, atât pentru persoanele fizice care au un proiect de renovare și caută specialiști, dar mai ales pentru antreprenorii din piață în căutare de lucrări sau de echipe cu care să finalizeze proiecte deja începute. Se completează un template cu cererile specifice, iar acesta este distribuit firmelor înscrise în platforma, în funcție de zona geografică în care se află și de specificul lucrării – construcții, arhitectură, proiectare sau instalații„, explică Alexandru Boca, CEO & fondator Conzo.ro

Pe fondul migrării masive a activității online, platformele online oferă resurse digitale care să eficientizeze procesele și să ofere și trasabilitate, atât de necesară într-un proiect complex, care implică numeroși factori de decizie.

„Pentru a duce la bun sfârșit un proiect, echipa participă la nenumărate ședințe de coordonare pentru stabilirea tuturor detaliilor, iar informațiile se transmit în general prin e-mail sau linkuri de transfer. Astfel urmărirea acestora e foarte dificilă și consumă timp și resurse. Suntem în plin proces de rafinare a unui set de Project Management Tools, deja în testare pentru companiile înscrise pe platformă, care permite ca toți membrii echipei de proiect să aibă acces online la toate cerințele și deciziile reultate în uma ședințelor, iar parcursul rezolvării problemelor va putea fi urmărit, practic, live. De asemenea, întreaga documentație va fi accesibilă permanent, în Cloud. Conform studiilor noastre, acest lucru eficientizează ctivitatea cu până la 75%”, spune Alexandru Boca.

Pentru a scăpa de timpii morți și a susține investițiile din domeniu, Guvernul are de asemenea în discuție un proiect de OUG care urmează să legifereze semnătura electronică pe documentele electronice în construcții, arhitectură și urbanism, precum și posibilitatea de depunere exclusiv electronică a documentației specifice deopotrivă de către persoanele fizice și juridice abilitate să realizeze procesele de planificare și proiectare.