DIICOT deschide un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic
Potrivit unor oficiali ai DIICOT, procurorii s-au autosesizat în acest caz şi au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic (art. 360 Cp), alterarea integrităţii datelor informatice (art. 362 Cp) şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice (art. 363 Cp).
Procurorii aşteaptă să primească informaţii de la SRI pe această temă, dar şi ca instituţiile afectate să depusă plângeri penale.
Activitatea Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost întreruptă parţial, sâmbătă, în urma unui atac cibernetic ce a afectat unele dintre sistemele informatice.
‘După ce, vineri, 12 mai, virusul informatic ransomeware a afectat Groupe Renault, situaţia este acum sub control. Au fost întreprinse imediat o serie de măsuri proactive, cum ar fi suspendarea temporară a activităţii industriale pentru a stopa răspândirea virusului şi a proteja Grupul. Acest atac cibernetic a avut loc în diferite ţări, diferite sectoare de activitate şi companii’, se preciza într-un comunicat transmis de Direcţia Comunicare din cadrul Grupului Renault România.
Luni dimineaţa, activitatea la Uzinele Dacia a reluată în mod normal, după înlăturarea efectelor atacului cibernetic.
La sfârşitul săptămânii trecute, calculatoare din aproape 100 de ţări au fost afectate de o ameninţare de tip ransomware, denumită ‘WannaCry’.
‘Începând de vineri, 12 mai, numeroase organizaţii din întreaga lume au fost afectate de o nouă variantă de ransomware denumită ‘WannaCry’. Rapoartele preliminare arată faptul că au avut loc zeci de mii de atacuri informatice în circa 100 de ţări. Malware-ul se propagă prin intermediul unor mesaje email care conţin ataşamente şi link-uri maliţioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să le acceseze (phishing). Odată infectat un calculator dintr-o reţea, malware-ul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia şi să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea unei vulnerabilităţi a sistemului de operare”, susţine Poliţia Română.
Microsoft a publicat încă din luna martie 2017 o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilităţii exploatată de acest ransomware pentru răspândire, cunoscută ca MS17-010. După infectarea cu malware şi criptarea datelor de pe calculatoare, atacatorii solicită o plată de circa 300 USD (0.1781 bitcoin) pentru decriptarea acestora.