Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde

În urmă cu aproape cinci ani, BP, pornea o încercare ambițioasă de a se transforma dintr-o companie petrolieră într-o afacere axată pe energie cu emisii scăzute de carbon.
Economica.net - lun, 18 nov. 2024, 10:14
Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde

Compania britanică încearcă acum să se întoarcă la rădăcinile sale ca un mare jucător de petrol și gaze cu o poveste de creștere care să se potrivească cu rivalii, să-și revigoreze prețul acțiunilor și să atenueze preocupările investitorilor cu privire la profiturile viitoare.
Rivalii de la  Shell și Equinor controlat de stat în Norvegia,  reduc și planurile de tranziție energetică stabilite la începutul acestui deceniu.

Schimbarea lor de direcție reflectă două evoluții majore – șocul energetic de la invazia Ucrainei de către Rusia și o scădere a profitabilității multor proiecte de energie regenerabilă, în special eoliană offshore, din cauza creșterii costurilor, a problemelor legate de lanțul de aprovizionare și a problemelor tehnice, scrie Reuters.

CEO-ul BP, Murray Auchincloss, intenționează să investească miliarde în noi dezvoltări de petrol și gaze, inclusiv pe Coasta Golfului SUA și Orientul Mijlociu, ca parte a eforturilor sale de a îmbunătăți performanța și de a crește rentabilitatea.

BP a încetinit, de asemenea, operațiunile cu emisii scăzute de carbon, oprind 18 proiecte potențiale de hidrogen în stadiu incipient și anunțând planuri de vânzare și operațiuni solare. Recent și-a redus echipa de hidrogen din Londra cu mai mult de jumătate, până la 40 de angajați, au declarat pentru Reuters surse ale companiei.Eq

CEO-ul Shell, Wael Sawan, a promis că va adopta o abordare nemiloasă pentru a-și îmbunătăți performanța și randamentele și pentru a reduce un decalaj de evaluare cu rivalii mai mari din SUA, Exxon Mobil și Chevron. Compania are operațiuni cu emisii reduse de carbon și proiecte de hidrogen, retrase din Europa și a vândut rafinării.

De altfel, Shell caută cumpărători pentru Select Carbon, o companie australiană pe care a achiziționat-o în 2020 și care este specializată în dezvoltarea de proiecte agricole utilizate pentru a compensa emisiile de carbon, au declarat surse apropiate companiei.

Probleme de abilitate?

Unii angajați BP se întreabă dacă compania păstrează suficient personal cu experiența și abilitățile necesare pentru a se restabili ca major petrolier și gaze.

Angajații l-au copleșit pe CEO-ul Auchincloss cu întrebări la o ședință online a primăriei la începutul lunii octombrie, în timp ce acesta a detaliat unele dintre planurile sale de schimbare a direcției.

El le-a spus că BP va dezvolta și ar putea dezvolta noi producții de petrol și gaze într-o inversare față de strategia predecesorului Bernard Looney de a construi active de generare din surse regenerabile, de a reduce emisiile și de a reduce încet țintele de producție de petrol și gaze. De altfel, recent, BP Shell, Equinor și TotalEnergies au anunțat o investiție de 500 de milioane de euro pentru creșterea accesului la energie ieftină în Africa Subsahariană, Asia de Sud și de Est.

Dar, unii angajați au spus că se îndoiesc că BP are destui ingineri pentru a crește producția de petrol și gaze după ce a renunțat la sute de angajați ai diviziei din amonte din 2020.

Equinor, principalul furnizor de gaze naturale din Europa din 2022, „a lansat o revizuire a afacerii sale cu emisii scăzute de carbon” numită intern REN Adjust, care a inclus casarea mai multor proiecte în faza incipientă pentru a se concentra pe eolianul offshore mai avansat.

Când i-a fost cerut un comentariu, Equinor a spus că se adaptează la realitățile pieței. „Obiectivul este de a consolida competitivitatea și de a concura în mod eficient atunci când industria revine după ciclul de scădere actual.”

Dar companiile nu au abandonat cu totul investițiile în energie cu emisii scăzute de carbon. Mai degrabă, au spus directorii, ei se concentrează pe domenii precum biocombustibilii, care sunt încrezători că pot genera profit rapid.

Dezvoltarea de proiecte eoliene continuă, încetinit

Shell, BP și Equinor continuă, de asemenea, să dezvolte unele proiecte eoliene offshore deja în derulare și spun că ar putea investi în continuare dacă profiturile sunt competitive.

De asemenea, ei dezvoltă proiecte de hidrogen pentru a le utiliza în principal pentru a reduce amprenta de carbon a operațiunilor lor de rafinare.

„Ceea ce descoperim cu afacerile noastre în creștere în tranziție este că trebuie să ne așteptăm la același nivel de rentabilitate ca și din afacerile noastre istorice, dacă vom implementa capital material în timp”, a declarat Auchincloss.

TotalEnergies din Franța, însă, investește continuu în emisii scăzute de carbon și depășește cu mult capacitatea Shell și BP de surse regenerabile.

Echilibrarea

Încetinirea planurilor de tranziție energetică ale companiilor coincide cu avertismentele conform cărora lumea va rata un obiectiv susținut de ONU de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, ceea ce este necesar pentru a evita impactul catastrofal al schimbărilor climatice.

Asta înseamnă că probabil companiile vor rata sau vor trebui să revizuiască în jos obiectivele de reducere a emisiilor, a declarat analistul Accela Research Rohan Bowater.

Și în timp ce directorii din industrie se concentrează pe creșterea rentabilității pe termen scurt cheltuind mai mult pe petrol și gaze, perspectivele pentru consumul de combustibili fosili sunt din ce în ce mai incerte.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat luna trecută că se așteaptă ca cererea globală de petrol să ajungă la vârf până la sfârșitul deceniului, pe măsură ce vânzările de vehicule electrice cresc.

Investitorii rămân sceptici cu privire la capacitatea giganților europeni de petrol de a susține profituri. Acțiunile lor au avut performanțe slabe față de rivalii din SUA, chiar dacă investitorii axați pe climă au deplâns trecerea de la sursele regenerabile.

„BP, de exemplu, rămâne prinsă la mijloc, luptându-se să echilibreze investițiile cu emisii scăzute de carbon cu așteptările acționarilor.”

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...