Roşul revine pe Bursa de la Bucureşti, după o dimineaţă calmă în care indicii care au avut pierderi masive ieri au deschis în creştere

Dacă dimineaţa a venit cu nişte creşteri timide pentru indicii care ieri au înregistrat pierderi masive, înainte de amiază, principalele acţiuni au revenit pe roşu la BVB. Înainte de ora 13, acţiunile TLV (Banca Transilvania) au revenit pe scădere şi coborau cu 3,51%, iar BRD scădea cu 4,67%. Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, înregistra pierderi de 3,55%.
Economica.net - joi, 20 dec. 2018, 08:27
Roşul revine pe Bursa de la Bucureşti, după o dimineaţă calmă în care indicii care au avut pierderi masive ieri au deschis în creştere

 Acţiunile Romgaz scădeau cu peste 10%, iar OMV Petrom avea pierderi de 1,32%.

 

Debutul a fost verde „pal”

Acţiunile companiilor care ieri au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la BVB cu pierderi masive au început ziua în creştere. Titlurile Băncii Transilvania au început şedinţa cu o creştere de 2,98%. Ieri acţiunile TLV au pierdut 19,91%. Acţiunile BRD creşteau cu 3,23% în debutul zilei, după ce ieri au scăzut cu 16,62%. Acţiunile Romgaz au deschis şi astăzi în scădere (-4,87%).

BET, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii a dechis şedinţa de joi cu o creştere timidă de 0,72%, după ce ieri a încheiat ziua cu o pierdere de 11,21%.

Acţiunile OMV Petrom creşteau cu 3,31%.

Valoarea totală a schimburilor realizate după primele 30 de minute de la deschiderea şedinţei se situa la 8,5 milioane de lei (1.825.533 euro).

Totodată, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, înregistra o apreciere cu 0,46%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor era în creştere cu 0,21%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, era singurul care consemna o depreciere, de 0,19%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,49%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, se aprecia tot cu 0,49%.

Acţiunile Băncii Transilvania erau, joi dimineaţa, cele mai tranzacţionate pe Bursa de la Bucureşti, schimburile pe aceste titluri fiind de 1,3 milioane de lei, urmate de acţiunile Romgaz (563.344 lei) şi BRD (386.235 lei).

 Ce s-a întâmplat ieri pe piaţa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere puternică pe toţi indicii bursieri şedinţa de miercuri, deprecierile variind între 5,69% pe indicele BET-FI al SIF-urilor şi 11,52% pe indicele ROTX (Romanian Traded Index).

BET, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, a coborât cu 11,21%, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 10,95%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna o scădere de 9,93%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 10,71%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a consemnat o depreciere de 8,96%.

Valoarea totală a schimburilor realizate miercuri pe Bursa de Valori Bucureşti s-a situat la aproape 1,056 miliarde de lei (226,75 milioane de euro), cele mai multe fiind tranzacţii cu acţiuni (1,053 miliarde lei).

Cele mai mari scăderi erau consemnate la Banca Transilvania (-19,91% ), BRD-GSG (-16,62%) şi TMK Artrom (-15%).

Creşteri consemnau titlurile Amonil (plus 3,85%) şi Electromagnetica (plus 2,05%.

Valoarea cea mai mare a tranzacţiilor a fost înregistrată în cazul acţiunilor Banca Transilvania, de 169,8 milioane lei, BRD-GSG, de 54,485 milioane lei şi OMV Petrom, de 32,456 milioane lei.

Reprezentanţii BVB au semnalat, într-un comunicat de presă, că piaţa de capital locală a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă.

„Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern. Piaţa de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă. Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă”, se arată în comunicat.

Agenţia Reuters relata că piaţa bursieră din România a scăzut miercuri cu 12%, îndreptându-se spre cea mai slabă zi înregistrată vreodată, după ce Guvernul a anunţat planuri şoc privind taxarea activelor bancare şi plafonarea preţului gazelor.

„Decizia a anulat imediat ceea ce fusese una din pieţele europene cu cele mai bune performanţe ale anului şi a provocat dificultăţi până în Austria, unde bănci precum Erste şi Raiffeisen, care operează în România, au înregistrat scăderi semnificative”, potrivit Reuters.

Una dintre cele mai importante măsuri anunţate de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vizează o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.

Există de asemenea un plan de plafonare a preţului gazelor, aplicarea unei taxe la cifra de afaceri a companiilor de energie şi de telecomunicaţii şi modificări la Pilonul 2 de pensii.

Potrivit Reuters, în urma declinului de 12%, indicele principal al Bursei de la Bucureşti se îndreaptă spre cea mai slabă zi înregistrată vreodată, care a fost în ianuarie 2009, şi face ca un an deja greu să arate şi mai rău pentru pieţele din Europa Centrală, unde doar Bucureştiul înregistra creşteri vizibile, înainte de scăderea semnificativă de miercuri.

Analiştii de la Morgan Stanley susţin că taxa pe bănci implică o reducere a profiturilor totale de peste 50%.

Deşi alte state din Europa Centrală şi de Est au introdus taxe bancare în ultimii ani, niciuna nu a fost legată de ratele interbancare.

„Legarea unei taxe bancare de evoluţia ROBOR este o măsură fără precedent şi ar putea submina controlul băncii centrale asupra politicii sale monetare”, consideră BCR.

În Austria, titlurile Erste Bank, care generează 8,4% din venituri de pe urma subsidiarei Banca Comercială Română, au scăzut cu 10%, cel mai mare declin înregistrat de o acţiune din indicele STOXX 600, în timp ce acţiunile Raiffeisen Bank International, care are aproximativ 6% din activele sale în România, înregistrau o scădere de 3,8%.

Şi la Praga Bursa a înregistrat un recul de 2,2%, la cel mai redus din iulie 2017, iar titlurile Erste listate în Cehia au scăzut cu 8%.

Indicele principal al Bursei de la Budapesta era de asemenea pe roşu.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...