„Practic CNAS nu va mai primi peste 600 de milioane de lei de la pensionari, în perioada mai-decembrie 2012. CNAS va trebui fie să-şi reducă cheltuielile, fie să se transfere bani de la bugetul de stat către CNAS, fie să se găsească alte metode de acoperire a acestui gol bugetar de la Casă”, au declarat sursele.
Un reprezentant al Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a solicitat, luni, la Guvern, o întâlnire a conducerii asociaţiei cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, pentru a-i propune prim-ministrului o serie de măsuri, în condiţiile în care mai mulţi pensionari cer să li se returneze banii pe care i-au plătit în plus la casele judeţene de asigurări de sănătate din pensie. „S-au reţinut banii pensionarilor în mod ilegal. Cât de repede poate domnia sa să ne acorde această audienţă, pentru a-i spune propunerile pentru a detensiona situaţia creată. Dacă nu primim un răspuns favorabil, atunci automat vom ieşi în stradă, nu se mai poate”, a spus Mircea Rădulescu, reprezentantul asociaţiei de pensionari.
Acesta a invocat necesitatea adoptării „unei noi ordonanţe prin care să detensioneze situaţia care s-a creat”. „Vedem cu toţii acum cozile interminabile care s-au făcut pentru depunerea cererilor pentru ca pensionarii să-şi primească banii înapoi, dreptul lor legal”, a mai arătat Rădulescu.
Guvernul analizează situaţia pensionarilor cărora li s-au reţinut contribuţiile la asigurările de sănătate, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. După şedinţa de guvern de săptămâna trecută, Suciu a precizat că Ministerul Muncii trebuie să vină cu o analiză privind impactul bugetar determinat de recenta decizie a Curţii Constituţionale privind metodologia de reţinere a contribuţiei la asigurările de sănătate de la pensionarii cu pensii de peste 740 de lei pe lună. „Ministerul Muncii pregăteşte o evaluare, să vedem care este impactul pe buget şi impactul general al acestei decizii”, spunea miercurea trecută Suciu. „A venit ieri această decizie, nu s-a discutat acest subiect, dar urmează această evaluare şi abia după ce vedem cifrele putem spune în ce măsură este impact semnificativ sau mai puţin semnificativ al deciziei”, a completat oficialul guvernamental.
În privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, pe 13 martie, prin două decizii.
Curtea Constituţională a constatat că ‘dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei’.
În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, iar, de la data publicării, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin decizia menţionată urmează a se aplica de Casa Naţională de Pensii Publice prin casele judeţene de pensii şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri din pensii sub 740 de lei după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale.