”Din 20 de proiecte pentru producția de energie verde doar două s-au concretizat”. Care sunt proiectele companiilor românești la extern și cât de vaste sunt planurile din PNRR, Radu Nemeș, ONV Law

Efervescența de pe piața de energie verde s-ar putea să fie una ușor falsă deoarece foarte puține proiecte ajung să se finalizeze. În schimb pe zona de proiecte de achiziții publice prin PNRR, piața este foarte dinamică anul acesta, iar poziția geostrategică a României atrage fonduri de investiții străine care vor să se implice în reconstrucția Ucrainei și mulți români vor să investească în Republica Moldova.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 30 iun. 2024, 22:25
”Din 20 de proiecte pentru producția de energie verde doar două s-au concretizat”. Care sunt proiectele companiilor românești la extern și cât de vaste sunt planurile din PNRR, Radu Nemeș, ONV Law

”Există o modă în ultima perioadă: Salvați planeta! Green deal-ul este foarte important! Dar toate aceste idealuri nu țin cont de raportul cost beneficiu. Nu știm ce vom face cu bateriile, protecționismul european și interdicția importurilor din China va conduce la obținerea unor prețuri foarte costisitoare pentru orice tip de proiect. Din punct de vedere economic nu este în regulă: costă mai mult să producem anumite chestii în Europa decât dacă le-am aduce din China”, a declarat Radu Nemeș, ONV Law.

Avocatul spune că pe zona de energie verde, casa sa de avocatură primește tot felul de oferte de due diligence care mai de care mai provocatoare, dar fără să existe mari rezultate concrete. Mai degrabă se concretizează cele cu autoritățile locale, care merg pe zona de anvelopări de blocuri sau proiecte de reabilitare pe zona de termoficare. ”Cam din 20 de intenții de cumpărare exprimate s-au concretizat doar două”, spune Radu Nemeș.

Din diverse calcule economice se constată că nu se ajunge la un return on investment potrivit, că sistemul de infrastructură pentru distribuția energiei electrice nu este cel scontat, că sunt multe lucruri pe zona tehnică a acestor investiții care nu rentează. Sau pur și simplu testează piața. Nemeș își aduce aminte de o mare companie din China care a ofertat pentru construcția unui parc fotovoltaic foarte mare, iar apoi a dispărut pru și simplu.

ONV consiliază români care au început construcția unor stații de încărcare electrice din Germania

În schimb, avocații de la ONV Law arată că lucrează pentru o companie românească, pe care nu o poate numi din păcate, care are contract cu cea mai mare companie de stat de distribuție de energie electrică din Germania.

Compania românească va asigura proiectarea și execuția unui sistem de stații de încărcare electrică pe o suprafață foarte mare din Germania. ”Îi asistăm pe partea contractuală și de deployment pentru că trebuie să își facă o companie în Germania pentru a-și onora contractul.

Pe piața internă, în ciuda ofertelor multiple existente este vorba doar de o tatonare a pieței. Foarte puține deal-uri se concretizează efectiv, cu atât mai mult cu cât, la nivel macroeconomic, serviciile de distribuție, problemele prosumatorilor ar putea avea în mare parte o rezolvare digitală, dar ea întârzie să apară.

România, ”Cap de pod”, pentru afacerile din Ucraina și Republica Moldova. Polonia deja lucrează la ”reconstrucția” Ucrainei

Piața de fuziuni și achiziții este văzută ca fiind mult mai activă decât cea a energiei verzi. ”Piața de M&A a fost și în 2023 și anul acesta mult mai efervescentă, interesul major fiind pentru companiile au legătură cu posibile investiții în Ucraina.”, a spus Radu Nemeș.

Nemeș subliniază însă că intențiile din cazul României sunt abia la nivel anticipativ, în timp ce firmele din Polonia fac deja producție pentru Ucraina, sunt prezente în schimburile comerciale și fac exporturi către țară aflată în război.

Avocatul a precizat că există interes din partea a cel puțin două-trei fonduri de investiții care să achiziționeze companii în România pentru a putea lucra diverse componente și utilaje de care va avea nevoie Ucraina. Este vorba în primul rând de diverse construcții civile și industriale, componente pentru utilaje, țeavă, iar alte fonduri de investiții s-ar putea să aibă legătură și cu industria de apărare.

Pentru Republica Moldova există trei fonduri românești de private equity care deja negociață construcții în țara de peste Prut, de la stadionul național, la spitale și lucrări de infrastructură.

Referitor la proiectele pe M&A, avocatii ONV LAW au asistat anul trecut, un volum de tranzactii de 40 milioane de euro, fiind implicați în diferite tranzacții în calitate de consultanți. De exemplu, acsa de avocatură a asistat anul trecut achiziția fabricii Alufix din Brasov de către compania ucreaineană Biosphere Corporation și o companie în domeniul ingineriei electronice pentru achiziționarea unei companii locale.

Proiectele din PNRR cele mai efervescente. Valoarea proiectelor de acest gen asistate juridic de companie depăeșește 2,9 miliarde de euro

”Asistăm juridic o companie specializată în lucrări de infrastructură, într-un proiect privind extinderea infrastructurii rutiere într-un municipiu din vestul țării. Am asigurat asistență și reprezentare juridică unei companii în domeniul construcțiilor, într-un proiect privind construirea unei unități spitalicești noi”, spun reprezentanții ONV Law.

Proiectele privind reconstrucția spitalelor sunt de câte 40-60 milioane de euro fiecare. Pentru reabilitarea infrastructurii rutiere în diverse municipii, pentru adicționarea de vehicule nepoluante, transportul elevilor și altele există circa 25 de proceduri deschise, fiecare de câte 6 milioane de euro. Priectele antamate prin cofinanțare POD sunt cuprinse între 400 și 700 de milioane de euro.

Poate cel mai important proiect asistat juridic de casa de avocatură este acordul cadru semnat de unul dintre sectoarele din București pentru regenerarea urbană care presupune reconstrucția sectorului de la infrastructură până la parcuri și locuri de joacă pentru copii. Acest proiect este de 1,4 miliarde de euro și la el vor lucra mai mulți operatori.

ONV Law oferă consultanță juridică unei companii parte a unui grup francez, specializată în lucrări de inginerie civilă, într-un proiect privind construirea unui pasaj rutier în nordul țării sau consultanță juridică pentru reabilitarea infrastructurii termice într-un municipiu din România. Investițiile vor fi finanțate prin PNRR, dar și cu fonduri private.

Valoarea acestor proiecte depășește 2,9 miliarde Euro.

ONV Law în cifre

Cifra de afaceri în 2023 a fost de 1,5 milioane de euro, iar targetul pentru acest an este de 2,4 milioane de euro. În primele trei luni, compania a avut o creștere de 20%. Creşterea volumului de business provine din domenii precum cel financiar-bancar, asigurări, comerţ online, telecom, industria chimică, energie şi din domeniul inteligenţei artificiale.

La începutul anului 2024, casa de avocatură și-a extins activitatea și în Republica Moldova unde asistă clienți privați în domeniile financiar-bancar, logistică și transporturi, telecom, retail, construcții, pharma, IT, industria textilă și infrastructură. Ariile de practică pe care se concentrează în Republica Moldova sunt achizițiile publice, infrastructură, drept societar, imobiliar, telecom, energie și litigii.

ONV LAW este fondată în anul 2000, fiind una dintre cele mai dinamice case de avocatură de pe piața din România. În prezent, firma de avocatură asigură Președinția pentru Europa a rețelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reunește 95 case de avocatură și peste 1500 de avocați din toată lumea. De asemenea, ONV LAW este membră a rețelei juridice globale Interlaw, ce reunește peste 8000 de avocați, la nivel global.

 

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air introduce  o nouă cursă între Bacău și Aeroportul Fiumicino din Roma
Wizz Air introduce o nouă cursă între Bacău și Aeroportul Fiumicino din Roma
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că introduce o rută nouă care va conecta Bacăul de Roma Fiumicino. Această nouă rută va opera de patru ori pe săptămână, în zilele de marți, joi,......
Comisia Europeană a autorizat marți importurile pentru două soiuri de porumb modificat genetic, folosite pentru hrana animalelor
Comisia Europeană a autorizat marți importurile pentru două soiuri de porumb modificat genetic, folosite pentru hrana ...
Comisia Europeană a autorizat marţi două culturi de porumb modificat genetic şi a reînnoit autorizaţia pentru o altă ...
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Ne aflăm într-o situaţie dificilă din punct de vedere hidrometeorologic. Trebuie să fim vigilenți
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Ne aflăm într-o situaţie dificilă din punct de vedere hidrometeorologic. Trebuie să ...
Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ...
TPBI reconfigurează traseele liniilor de transport în comun din zona capătului de linie „Clăbucet”, ca urmare a începerii lucrărilor de construcție la stația de metrou „1 Mai”
TPBI reconfigurează traseele liniilor de transport în comun din zona capătului de linie „Clăbucet”, ca urmare ...
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) reconfigurează traseele liniilor ...