Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 9:00, toţi cei 150.000 de locuitori din Bacău au rămas fără apă. Cum nimeni nu se aştepta la asta, la izvoare s-au format cozi uriaşe. Oamenii s-au dus cu bidoanele la izvoarele şi cişmelele din oraş.
Problema a pornit de la o conductă veche de 26 de ani, care a îngheţat şi s-a spart.
Rădulescu Petruş, director general interimar la Compania de Apă Bacău: „Este un tronson vechi realizat dintr-un tub de beton comprimat la o calitate foarte proastă. Sperăm ca în cursul nopţii de duminică spre luni să pornim la umplerea instalaţiei, iar în cursul zilei de luni să ajungem la o furnizare de program normal”.
Cosmin Necula, primar: „Conductele sunt foarte vechi, nu au fost înlocuite de 26 de ani. Municipiul Bacau nu are sistem de rezervă de apă, sistemul de rezervă de apă a început să fie proiectat în august”.
Dacă avaria nu va fi rezolvată la timp, cinci şcoli, o grădiniţă şi o creşă vor rămâne închise luni şi marţi, pentru că nu vor avea căldură. Pompierii urmează să distribuie apă potabilă în mai multe puncte din Bacău.
De asemenea, agenția de presă Mediafax arată că în municipiul Arad presiunea apei este scăzută şi se pompează cu 700 de metri cubi pe oră mai mult decât în mod obişnuit pentru a se compensa pierderile de pe reţea.
În ultima săptămână, peste 3.000 de contoare de apă, din municipiu şi judeţ, au fost afectate de temperaturile extrem de scăzute.
„Odată cu apariţia fenomenului îngheţ – dezgheţ, instalaţiile de apă neprotejate au cedat şi au inundat cămine de apometre sau chiar proprietăţi. În momentul de faţă zece echipe ale Companiei de Apă intervin pe raza judeţului iar alte opt, în municipiu. Compania de Apă roagă abonaţii care se confruntă cu astfel de situaţii, să verifice instalaţiile si să închidă apa, până la remedierea avariilor. De asemenea recomandă abonaţilor să îşi protejeze contoarele de apă şi instalaţiile interne cu materiale termoizolante sau materiale textile”, mai spun cei de la Compania de Apă Arad.
Problemele apărute în alimentarea cu apă pot fi sesizate la numărul Dispeceratului Apă 0257/23.48.83, care funcţionează permanent.