„Avem o hală blocată, pentru că nu avem suficientă energie. Angajaţii au fost repartizaţi în alte hale. Comenzi sunt, dar nu pot să dau drumul la 15 – 16 milioane de euro ca să o repornesc. Nu poţi să faci profit cu o hală care costă 15-16 milioane de euro într-un an, dacă îţi creşte preţul la energie. Şi atunci ne-am mutat pe reciclarea deşeurilor, o divizie nouă ECO Reciclyng”, a explicat şeful Alro Slatina.
Compania a pus în funcțiune ECO Turnatoria începand cu 2013. Activitate de procesare a deşeurilor din aluminiu necesită un consum specific de electricitate cu 95% mai mic decât în cazul aluminiului electrolitic.
Dobra a mai spus că piaţa energiei nu este una echilibrată şi că, din această cauză, compania are asigurată pentru anul viitor o cantitate de energie de 75-80% din necesar, la o rată de succes a achiziţiilor de pe bursă de 30%.
„Din punctul meu de vedere, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) nu este o piaţă funcţională”, a spus şeful Alro Slatina, la un evenimentul de aniversare a 20 de ani de la listarea acţiunilor companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
„Nu sunt un expert în Bursă, dar, după modul în care funcţionează, Bursa energiei îmi aduce aminte tot de acum 20 de ani, când leul nu era total convertibil şi era o piaţă gri în care astăzi era o valoare de, să zicem, A şi a doua zi era de 2A sau de 3A. Piaţa mi se pare că nu este echilibrată, iar eu o să vă dau un exemplu cu câteva cifre. Deci, ne trebuie aproximativ 3 TW, 3 milioane de MWh ca să putem funcţiona la capacitatea pe care o avem astăzi, pentru că avem o hală oprită tot din lipsă de energie pentru că nu se poate tranzacţiona energie pe termen lung, iar ca să ne asigurăm acest necesar avem 31 de contracte până acum, foarte greu de administrat. Rata de succes… acum ne asigurăm energia numai de pe Bursă, am participat la începutul lunii ianuarie ca să ne asigurăm energia pentru 2018 şi avem o rată de succes de 30%. Fie e o problemă la Bursă, fie la noi. Dar cum noi am crescut mereu preţul, cred că nu este problema la noi”, a spus Gheorghe Dobra.
Potrivit acestuia, piaţa pentru marii consumatori nu funcţionează, iar o firmă din industria metalurgică sau din industria chimică are nevoie de contracte de energie pe termen lung. „Există o sincopă, există ceva care nu funcţionează cum trebuie şi cred că trebuie rezolvat. Dacă mă întrebaţi ce, nu aş putea să vă răspund exact, dar noi ne confruntăm cu situaţii…şi în momentul de faţă avem energia asigurată cam 75% – 80% pentru anul viitor. Mai este o problemă care trebuie rezolvată şi aceasta trebuie rezolvată de reglementator. Nu se poate să avem 30%, 40% – sau chiar 50% uneori – consum bazat pe PZU care este o piaţă penalizatoare”, a afirmat Dobra.
O soluţie ar fi importul, dar Dobra susţine că nu sunt şanse mari de import pentru că Bulgaria, de exemplu, are o taxă de export de 4,8 euro pe MW. Acesta a precizat că, în februarie, când a fost o situaţie dificilă, în Bulgaria s-au interzis exporturile, în România nu.
Cumulat, în cei 20 de ani de listare la BVB, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari, un profit net de 780 de milioane de dolari şi investiţii totale de peste 680 de milioane de dolari. Producţia totală de aluminiu electrolitic a fost de patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat de peste 4,5 milioane de tone.
Alro s-a transformat din producător de aluminiu primar într-o companie integrată pe verticală, care deține propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină – Alum Tulcea și propria divizie de procesare a aluminiului.
Pentru a supravieţui şi când sunt fluctuaţii în piaţă, compania a dezvoltat produsele cu valoare adăugată mare.
Investițiile realizate de Companie au făcut ca Alro să crească producția de aluminiu electrolitic de la 163.000 de tone, în 1997, la 207.000 de tone, în 2016. Compania a crescut livrările de aluminiu cu valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât și pe cel de aluminiu procesat. Astfel, producția de lingouri (respectiv produse ieftine) a scăzut de la 105.000 de tone, la 8.000 de tone, adică de 12 ori. În schimb, producția de sârmă din aluminiu a crescut circa trei ori, iar cea de șleburi, de peste șase ori. În segmentul de procesate, producția de aluminiu extrudat s-a majorat de 5,5 ori, iar cea de produse laminate plate, de peste patru ori, în perioada amintită. De asemenea, Alro a mizat pe creșterea calității și a mixului de produse, în așa fel încât să poată intra pe piețe noi, precum cea auto sau aeronautică.
Strategia de dezvoltare pe termen lung a companiei prevede investiții totale, în perioada 2017 – 2021, de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creștere a eficienței energetice.