Din ce în ce mai mulţi români îşi mută afacerile în SUA. De ce

Sute de români contractează în fiecare an consultanţă specializată pentru a deschide afaceri în Statele Unite, iar numărul lor creşte. De ce e avantajos să-ţi muţi afacerea peste Ocean şi care e amploarea fenomenului? Ruslan Bocancea, Managing Partner Bocancea Law Group, este unul dintre cei care asigură consultanţă antreprenorilor români în acest sens.
Economica.net - sâm, 14 mart. 2015, 09:48
Din ce în ce mai mulţi români îşi mută afacerile în SUA. De ce

Sunteți specializat în mutări de business-uri în Statele Unite. De ce și-ar muta un investitor afacerea din România în America. Ce ar câștiga?

Mai întâi, doresc să fac o precizare. Sunt investitori care mă contactează nu neapărat pentru că vor să-și mute afacerea din România în Statele Unite, ci doar pentru a deschide un birou și în America. De ce în America? În primul rând, pentru că este o piață mare, chiar uriașă, unde oamenii au mare putere de cumpărare comparativ cu România. La fel de important cred că este și faptul că, în SUA, există un mediu politic predictibil, cu un nivel mai scăzut al birocrației. Mai departe, pentru cei interesați, cred că este bine de știut că poți să deschizi în SUA doar un punct de lucru, pentru a câștiga încrederea cumpărătorilor americani. Astfel, contractul de prestări servicii sau de achiziție de bunuri, semnat cu clienții din SUA, va fi încheiat între două societăți americane, iar acest lucru inspiră mai multă încredere și oferă și protecție legală, în caz că apar probleme pe parcurs. De asemenea, în SUA, există o altă cultură, diferită de cea de aici. În România, oamenii se gândesc cum să câștige pe moment mai mulți bani și nu gândesc aproape deloc pe termen lung. Aici pot da ca exemplu chiar situația mea când am căutat să închiriez un spațiu pentru birou. În România, mi s-a cerut să fac un depozit, echivalentul a patru luni de chirie în avans, adică să blochez acești bani, în timp ce în SUA, proprietarul clădirii mi-a oferit trei luni gratis, pentru a mă acomoda. De ce? Pentru că gândește pe termen lung și pentru că își dorește ca eu să am succes. Dacă eu voi avea succes în ceea ce fac, și el va avea succes, câștigând astfel un client stabil.

Care este diferența de tratament fiscal între România și SUA? Să luăm de exemplu un business de 100.000 de dolari pe an. Ce s-ar câștiga, în materie de timp și bani?

Aceasta este o întrebare foarte complicată, al cărei răspuns depinde de multe variabile. La bază, este o întrebare care vizează legile de taxare. Persoana interesată să deschidă un business în SUA ar trebui, în primul rând, să înceapă cu o analiză a Convenției semnate între România și SUA pentru evitarea dublei impuneri. Apoi, este necesar să studieze regimul tratamentului fiscal la nivel de stat și aici mă refer la cel din SUA, unde vrea să-și deschidă afacerea. De asemenea, menționez că impozitarea depinde și de domeniul de activitate ales. De regulă, noi colaborăm în toate aceste aspecte cu un avocat specializat în taxare și cu un contabil acreditat, dar, desigur, clientul poate veni cu propria echipă de specialiști în taxare.

Care sunt condițiile ca să-ți muți afacerea în SUA?

Cum spuneam, nu este neapărat nevoie să-ți „muți” afacerea în SUA. Poți să-ți deschizi doar un punct de lucru care te-ar ajuta să câștigi încrederea cumpărătorilor americani. Condițiile depind de viza aleasă. De exemplu, viza clasică de investiții, adică viza E-2, are condiții diferite de o viză L-1 (viză de transfer de la compania mamă la o filială în SUA). Viză E-2 necesită, de regulă, o investiție minimă de 100.000 de dolari și un plan de afaceri valabil pentru 5 ani. E-2 este o viză temporară pentru investitori, care, de obicei, se oferă pentru 5 ani și care se poate prelungi atâta timp cât afacerea continuă să fie profitabilă. Însă, trebuie precizat că această viză nu conferă dreptul de reședință permanentă sau cetățenie. Înainte de a solicita această viză, investitorul trebuie să urmeze anumiți pași care pot dura câteva luni.

Din moment ce business-ul este întregistrat în SUA, iar afacerile se desfășoară în România, cât de mult mai trebuie respectată legislația țării în care faci afaceri?

Legile trebuie respectate fără a ține cont de țara în care îți desfășori activitatea. Cum spuneam, este important să faci de la început o analiză a Convenției de evitare a dublei impuneri semnate cu SUA, care prevede anumite obligații și în funcție de locul unde desfășori activitatea.

Câți clienți români au apelat la serviciile dvs. că să-și mute afacerile în SUA? Să ne raportăm la o cifră anuală. Și care este trendul ?
Au apelat peste 1.000 în ultimii ani. Trendul este de creștere de la an la an. Sigur că nu toți cei care apelează la serviciile mele încep afaceri în SUA, dar interesul există și dacă nu și-au deschis afaceri până acum, poate că vor deschide mai târziu când vor îndeplini toate condițiile. Contrar așteptărilor, nu este foarte greu să deschizi o afacere în America. Dacă știi condițiile și, mai ales, dacă respecți regulile și urmezi pașii necesari, poți avea acces la o piață uriașă.

Cam care ar fi profilul investitorului/business-ului care vrea „să emigreze” în America?

Profilul investitorului român interesat să deschidă un business în SUA variază de la persoane simple cu o idee bună de business și ceva bani în cont, până la multinaționale.

România este una dintre țările care nu fac parte încă din programul Visa Waiver. În acest context, legat de amenințările teroriste tot mai puternice, care credeți că ar fi un termen realist ca românii să intre în SUA fără vize? Mai putem spera la așa ceva?

Cred că nu este încă momentul să tragem concluzii pe acest subiect. În următoarele luni, lucrurile vor fi mult mai clare în ceea ce privește direcția spre care se îndreaptă SUA în acest context. Cred, însă, că România are șanse să intre în program în următorii ani, dar asta nu înseamnă că nu vor mai exista vize.

Nota redactiei ECONOMICA.NET: Bocancea Law Group este o firmă americană de avocatură, care a fost înființată în SUA în 2010 de către avocatul român Ruslan Bocancea. Firma asigură consultanță juridică și reprezentare în probleme de emigrare în SUA, furnizând servicii atât companiilor, cât și persoanelor fizice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...