Reducerea deficitului se datorează scăderii numărului pensionarilor ca urmare a reformei în sistemul de pensii introduse în 2012, de când vârsta de ieşire la pensie a început să crească cu patru luni pe an. În 2013, însă, guvernul socialist a suspendat această reformă.
Prin urmare se aşteaptă, ca în anii următori, deficitul la sistemul de pensii să înceapă să crească din nou pentru că numărul populaţiei de vârsta activă este într-o scădere continuă. Astfel numărul celor care lucrează şi plătesc contribuţii de asigurări a ajuns la numai 2,7 milioane de persoane, număr aproximativ egal cu cel au pensionarilor. Aceasta înseamnă că fiecare persoană cu loc de muncă plăteşte pensia unui pensionar.
Institutul Naţional de Asigurări estimează că până în anul 2060 deficitul în sistemul de pensii va creşte de peste patru ori şi va ajunge la aproximativ 4,7 miliarde de euro. Cheltuielile sistemului public de asigurări au fost în 2013 de aproximativ 4,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă circa 10% din Produsul Intern Brut. Deficitul acestui sistem a fost acoperit cu banii din impozite.