Din ce mai face bani Auchan în afară de comerțul cu alimente

Retailerul francez Auchan și-a bugetat ca până în 2028 să investească peste 515,9 milioane de lei (în jur de 103,7 milioane de euro) în diverse proiecte ce vizează renovarea clădirilor existente, instalarea de echipamente pentru eficiența energetică și instalarea de tehnologiilor din domeniul energiei din surse regenerabile. Compania a investit și în 2023 106,5 milioane de lei, inclusiv pentru colectarea și transportul deșeurilor, activitate din care generează venituri.
Alina Stanciu - vin, 01 nov. 2024, 22:14
Din ce mai face bani Auchan în afară de comerțul cu alimente

Retailerul francez Auchan a încasat anul trecut peste 7,2 milioane de lei din colectarea și transportul deșeurilor nepericuloase, potrivit raportului de sustenabilitate al companiei aferent anului 2023 care face referire și la elemente legate de taxonomia UE. În total, cifra de afaceri aferentă activităților secundare generatoare de venit eligibile și aliniate la taxonomia UE a fost în cazul Auchan de peste  9,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă o pondere de 0,13% din cifra de afaceri totală, diferența fiind reprezentată de achiziționarea și deținerea de clădiri.

Compania a produs anul trecut 7.658,9 tone de deșeuri nereciclabile, din care 6.578,3 tone deșeu menajer și 11.688,5 tone deșeuri reciclabile, în special carton și plastic.

„Toate deșeurile reciclabile colectate care provin din operațiunile companiei au fost atent monitorizate și redirecționate către procese adecvate de reciclare și recuperare. În ceea ce privește deșeurile nepericuloase, am implementat măsuri riguroase pentru a ne asigura că acestea sunt redirecționate în mod eficient către facilități de reciclare. Prin colaborarea cu parteneri specializați, aceste deșeuri sunt transformate în materii prime, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului și promovarea unei economii circulare. În schimb, deșeurile periculoase au fost direcționate către operațiuni de recuperare specializate”, precizează Auchan.

Compania a derulat anul trecut mai multe campanii având ca target clientului final prin care a dus la reciclarea de pet, ulei uzat sau textile. Spre exemplu, în 2023, prin campania de colectare și reciclare a uleiului uzat, inițiată în 2019, retailerul a adunat în 41 de hipermarketuri în care se desfășoară acțiunea, 300.000 de litri de ulei uzat. De asemenea, Auchan a colectat  83 de tone de textile, ceea ce a contribuit la evitarea producerii a 300 de tone de CO2 echivalent.

Investiții de 106,5 milioane de lei în 2023. Urmează alte 515,9 milioane de lei în următorii patru ani

Cât despre investițiile Auchan aferente activităților secundare eligibile și aliniate la taxonomie (investiții CAPEX, adică cheltuieli în vederea investiției în achiziționarea sau modernizarea activelor fixe), acestea s-au cifrat în 2023 la un total de 106,5 milioane de lei. Mai exact, retailerul a investit 10,4 milioane de lei într-un proiect finalizat în 2024 ce vizează  colectarea și transportul deșeurilor nepericuloase și periculoase și peste 29,5 milioane de lei în renovarea clădirilor existente, investiție cu termen de finalizare 2028 la care se vor adăuga alți 199,6 milioane de lei până atunci.

Nu în ultimul rând, compania a investit în 2023 peste 66,4 milioane de lei pentru instalarea, întreținerea și repararea echipamentelor pentru o eficiență energetică sporită urmând investiții suplimentare de 295,3 milioane de lei în următorii  patru ani (până în 2028). Restul sunt bani investiți în instalarea și întreținerea diverselor tehnologii de măsurare, control și producție de energie din resurse regenerabile.

Mai exact, retailerul a investit 34.650 de lei, în 2023, în instalarea, întreținerea și repararea tehnologiilor din domeniul energiei din surse regenerabile dar și-a bugetat alți 21 de milioane de lei până în 2028.

Auchan România are în portofoliu 440 de magazine, cuprinzând 26 de hipermarketuri clasice, șapte hipermarketuri ATAC Hiper Discount, opt supermarketuri, magazinul inteligent Auchan Go, aproape 400 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care majoritatea în stațiile Petrom, cinci magazine în franciză Simply by Auchan, precum și magazinul online auchan.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou centru de fitness, în București, în cartierul Rahova. Odată cu această......
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...