Un sfert din firmele care s-au împrumutat în primul an de IMM Invest au cerut amânarea rambursării creditului. Cum poți obține păsuirea
Economica vă arată în ce condiții se poate obține păsuirea sau eșalonarea plăților pentru creditele IMM Invest.
Programul IMM INVEST a înregistrat, în perioada 2020 – octombrie 2023, peste 71.500 de garanții în valoare totală de 46,5 miliarde de lei, pentru finanțări de aproximativ 55 miliarde de lei, conform datelor furnizate de FNGCIMM. Cel mai mare număr de garanții a fost acordat în anul 2020, 25.586, iar cea mai mare valoare a garanțiilor s-a înregistrat în anul 2022, respectiv 15,7 miliarde de lei.
Cum cei care au plătit până acum doar dobânda la creditele acordate în 2020 sunt obligați acum să plătească integral creditul, FNGCIMM a început să înregistreze solicitări de prelungire a creditelor. ”Până în prezent, 5941 de solicitări de modificare de tip prelungire ale contractelor acordate în perioada 2020-2022 au ajuns la FNGCIMM”, spun reprezentanții instituției.
Menționăm că rambursarea creditelor IMM Invest se face similar oricărui alt tip de credit cu precizarea că beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat, care au contractate credite de investiții și/sau credite/linii de credit garantate, au beneficiat/beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe perioade de 8-12 luni.
În plus, în cazul creditelor de investiții, instituțiile de credit au putut acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.”Precizăm că, în cazul liniilor de credit, acestea pot beneficia de o perioada de prelungire de maxim 36 de luni, perioadă în care beneficiarii vor achita din surse proprii comisionul de risc și comisionul de administrare”, precizează FNGCIMM.
Cum se poate obține prelungirea perioadei de rambursare a creditelor acordate prin IMM Invest
”Prelungirile au la bază solicitarea beneficiarului analizată și aprobată de finanțator și cadrul normativ care reglementează Programul IMM INVEST care prevede că: „Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții (inclusiv perioada de grație), fără posibilitate de prelungire. În cazul refinanțării creditelor de investiții, maturitatea creditului acordat nu poate depăși 72 de luni de la momentul acordării inițiale”, arată reprezentanții Fondului.
Astfel, în cazul creditelor pentru capital de lucru cel puțin în ultimele 12 luni de valabilitate a garanței se aplică graficul de rambursare în rate, fără posibilitatea beneficiarului de a efectua trageri/utiliza sume din credit. Durata garanțiilor acordate nu poate depăși șase ani pentru creditele de investiții și trei ani pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.
Rambursarea creditelor se efectuează în funcție de graficul de rambursare anexat la contractul de credit, dobânda este stabilită în cadrul legal aplicabil, astfel: la creditele de investiții ROBOR 3m+2%, la liniile de credit ROBOR 3m + 2,5%.
Alte 4.500 de firme vor putea obține IMM Invest până la 31 decembrie 2023. Rata neperformantelor este de 0,59%. Șase bănci din 21 nu au cerut niciun leu de la FNGCIMM
IMM Invest va continua până la finalul anului 2023, pe baza suplimentării plafoanelor alocate pentru acordarea de garanții și a majorării bugetului aferent schemei de ajutor de stat. Va fi asigurat în acest fel accesul la măsurile de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de beneficiari, estimat la aproximativ 4.500 de întreprinderi. ”În acest fel estimăm că până la finalul anului vom acorda ajutoare de stat pentru un număr de maximum 31.208 beneficiari”.
Plafonul total al garanţiilor care vor putea fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat până la data de 31 decembrie 2023 va fi majorat până la valoarea de 24.300.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro. (de la o valoare anterioară majorării de 20.250.000.000 de lei.).
Bugetul schemei de ajutor de stat pentru ajutorul de stat sub formă de grant va fi de maximum 3.457,890 de milioane lei, echivalentul a aproximativ 695,753 de milioane de euro. (Anterior majorării, bugetul schemei de ajutor de stat pentru ajutorul de stat sub formă de grant a fost de 2.881,679 de milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 584,922 de milioane de euro.)
Pana în prezent rata defaulturilor pe întreg programul IMM INVEST este de 0,59%, raportată la numărul total de acordări, cu mențiunea ca șase din cele 21 bănci înscrise în program nu au trimis nicio cerere de plată.