OMV Petrom este și în ediția din acest an a SEE Top 100 – realizat cu datele din anul 2023, cea mai mare companie din zona Europei de Sud-Est, care acooeră Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia. OMV Petrom conduce clasamentul chiar dacă anul trecut veniturile sale totale au scăzut cu 41% față de excepționalul an 2022, coborând la 7,7 miliarde de euro. În top 5 sunt alte două companii românești: Automobile Daacia pe locul 3, cu venituri de 5,3 miliarde de euro, în creștere cu 1,3% și pe 5 OMV Petrom Marketing – compania controlată tot de Petrom care administrează rețeaua de benzinării Petrom și OMV din România și țările din jur, cu 4,65 miliarde de euro, în scădere cu peste 14% față de anul precedent.
De altfel, în top 10 al celor mai mari companii din zonă, pe care îl puteți vedea și sub firmă grafică mai jos, cinci sunt din România. Alături de cele trei, mai sunt Lidl Discount, pe locul 6 (4,5 miliarde de euro) și Kaufland Romania, pe locul 10, cu 3,7 miliarde de euro. Ultimele două nu erau în acest top 10 anul precedent. SEE News, publicația cu acoperure regională care a întpcmit topul, precizează că nu sunt incluse asigurările, fondurile de investiții și companiile din sectorul imobiliarelor.
În afară de acest clasament în funcție de venituri, România mai poate bifa ceva: compania cu cel mai mare profit din zonă este tot din România, Hidroelectrica, producătorul de energie ocupând poziția de lider cu un profit net de 1,27 miliarde de euro. Ca mărime, Hidroelectrica este doar pe locul 22, cu venituri de 2,56 miliarde de euro.
De altfel, din cele 100 de companii din clasament, 53 sunt din România
Veniturile combinate ale companiilor din SEE TOP 100 au scăzut la 198 miliarde de euro în 2023, de la 224 de miliarde de euro înregistrate de cele mai mari companii din regiune un un an mai devreme. Profitul lor total, cu toate acestea, a crescut ușor, la 10,5 miliarde de euro, de la 10,3 miliarde euro.
Aproape jumătate din primele 100 companii din regiune au raportat venituri mai mici și 13 au înregistrat pierderi anul trecut. În consecință, pragul pragul de intrare în acest clasament a scăzut pentru prima dată din 2020 încoace.
Această contraperformanță vine totuși după un an de câștiguri record. În 2022, veniturile veniturile totale ale SEE TOP 100 au crescut cu 46% iar profitul lor a urcat cu 61%, deoarece companiile energetice au câștigat foarte mult din criza prețurilor mari.