Profit din gunoaie pentru fiul lui Videanu. RomWasteSolutions, controlată de proprietarul Patria Bank cu Videanu Jr. minoritar, profit dublu

Ca rezultate notabile în 2019, "ar fi de menţionat creşterea de profitabilitate estimată la peste 100% la firma de waste management (Rom Waste Solutions), creşterea de peste 50% a valorii acţiunilor Patria Bank, listată la BVB, precum şi creşterea estimată la aproximativ 20% a cifrei de afaceri la firma de e-commerce Elefantul.ro", spune Horia Manda, managing partner Axxess Capital, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET. Firma de reciclare a deşeurilor cu cea mai mare rată a profitabilităţii are printre investitorii minoritari şi pe fiul fostului vicepremier Adriean Videanu. De asemenea, Manda nu exclude finalizarea vânzărilor la câteva firme din portofoliu în următoarele 12-18 luni.
Gabriela Ţinteanu - mar, 14 ian. 2020, 19:40
Profit din gunoaie pentru fiul lui Videanu. RomWasteSolutions, controlată de proprietarul Patria Bank cu Videanu Jr. minoritar, profit dublu

Axxess Capital, condus de către veteranul industriei locale a fondurilor de investiții Horia Manda, este cel mai activ administrator de pe piața fondurilor de investiții și are cea mai puternică schimbare de portofoliu local dintre jucătorii locali de private equity, având în vedere seria de achiziții, respectiv de exituri realizate în ultimii ani. Horia Manda face un scurt bilanţ al activităţii firmelor aflate în portofoliul fondului.

Pentru fondul de private equity anul 2019 a adus câteva rezultate notabile: trecerea pe profit a Patria Bank, prima emisiune de obligaţiuni şi creşterea cu 50% a valorii de piaţă a acţiunilor Patria Bank, majorarea cu circa 100% a profitabilităţii de management al deşeurilor Rom Waste Solutions şi creşterea cu 20% a cifrei de afaceri a Elefant.ro

Intermedierea financiară redusă din România schimbă politica de dezvoltare a Patria Bank

Anul acesta Patria Bank va termina practic pentru prima data, după preluarea Băncii Carpatica, pe profit. Rezultatele financiare anunțate la 9 luni din 2019 arată într-adevăr o evoluție pozitivă a majorităţii indicatorilor financiari. „Față de aceeași perioadă a anului 2018, venitul net bancar a înregistrat o creștere de 11% (prin creșterea veniturilor nete din dobânzi cu 16,5% și a veniturilor nete din comisioane cu 17,5%). Toate acestea s-au desfășurat pe fondul continuării acțiunilor menite să optimizeze structura bilanțieră prin îmbunătățirea indicatorului „credite brute/depozite” – de la 57% la 31 decembrie 2018 la 65% la 30 septembrie 2019 – și creșterea ponderii creditelor nete în total active – de la 45% la 31 decembrie 2018 la 51% la 30 septembrie 2019. Segmentul persoane juridice – IMM, Micro şi Agro – a fost principalul contributor la aceste rezultate”, spune Horia Manda, care este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Patria Bank.

Prima emisiune de obligaţiuni a băncii, lansată în 2019, a fost suprascrisă în doar două zile. Horia Manda precizează că acest instrument de finanţare al activităţii băncii va fi utilizat şi în 2020, deoarece, „obligaţiunile, prin caracterul lor subordonat (ceea ce le face elemente ale fondurilor propii), susţin planurile de creştere prin posibilitatea de multiplicare a bazei de credite, cu un efect implicit de multiplicare a veniturilor”. Patria Bank şi-a găsit deja o nişă de piaţă pe care o va dezvolta şi în viitor: „dezvoltarea segmentelor care ne deriferenţiază în piaţă, finanţarea microcompaniilor şi a agriculturii, în general pentru susţinerea antreprenorilor locali”, precizează Horia Manda.

Când vine vorba însă, de noi achiziţii pe segmentul bancar, Manda devine ceva mai reticent decât în trecut. „Este adevărat, de-a lungul ultimilor ani am participat activ la consolidarea sectorului bancar şi, urmărind accelerarea creșterii, ne-am manifestat interesul pentru mai multe proiecte de vânzare din piaţă. Actualmente nu sunt proiecte care sa ne atraga interesul dar depinde și ce oportunităţi ne va oferi piața în anii urmatori în procesul ineren de consolidare a sectorului”. Axxess Capital, fondul pe care îl conduce, a participat în ultimii ani şi la procesul de vânzare al Piraeus Bank, Marfin Bank şi al Băncii Româneşti, dar nu a finalizat nici una din aceste tranzacţii.

Pe de altă parte însă, când vine vorba de creşterea cotei de piaţă a băncii, Horia Manda arată o schimbare de perspectivă, generată în principal de evoluţia pieţei bancare din România. „Analizând situaţia din perspectiva intermedierii financiare, aflate pe ultimul loc în Europa, creșterea organică este firească și speram ca ea să se realizeze în cazul Patria Bank într-un ritm mai alert decat cel al pieței”.

Cele mai bune rezultate din 2019 şi planuri de viitor pentru 2020

Chiar dacă nu poate face încă un top al investiţiilor fondului care au avut cel mai mare profit în 2019, deoarece nu are încă rezultatele financiare definitive pe întregul an 2019, Horia Manda trece în revistă cele mai notabile creşteri. „În ceea ce priveşte creşterea şi îmbunătăţirea performanţei financiare, ar fi de menţionat creşterea de profitabilitate estimată la peste 100% la firma de waste management”.

Este vorba de Rom Waste Solutions, afacere din domeniul sortării și reciclării deșeurilor, în care Axxess Capital a preluat un pachet de 65% din acţiunile companiei contra sumei de 6 milioane de euro. Alte 35% din acțiunile Rom Waste Solutions au rămas în posesia unor acționari minoritari, printre care şi Andrei Valentin Videanu, fiul fostului vicepremier Adriean Videanu.

Elefant Online, compania care administrează operaţiunile elefant.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piaţa locală, şi-a majorat anul a cesta capitalul social cu 1,7 milioane de euro, în urma acestei operaţiuni investiţia în societate ajungând la aproape 20 milioane de euro. Horia Manda mizează pe o creştere de 20% a cifrei de afaceri de la firma de e-comerce. Retailerul a raportat în 2018 afaceri de 135,4 milioane de lei, cu peste 4 milioane lei mai mult faţă de rezultatul obţinut în 2017. Elefant Online (fost Universal Online Promotion) este deținut de fondul de investiții Fribourg Investments, controlat de omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, prin Millennium Gold Resources Limited (Cipru), iar din 2016 Axxess Capital a devenit acţionar minoritar semnificativ, cu o participaţie de 30%.

Nu în cele din urmă, o altă reuşită investiâională în 2019 s-a dovedit Patria Bank, listată la BVB, care a înregistrat o creştere de peste 50% a valorii acţiunilor. Patria Bank a fuzionat cu Banca Carpatica, iar acţionarul majoritar este Axxess Capital, cu 76,2% din acțiuni, prin EEAF Financial Services BV Amsterdam ce reprezintă fondul de investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF).

Câteva exit-uri în 2020 nu sunt excluse, chiar dacă negocieri de vânzare nu au fost încă demarate

Horia Manda nu exclude pentru 2020 exitul dintr-o serie de companii în care fondul este acţionar. „Companiile în care a investit ultimul fond aflat în administrarea Axxess Capital (EEAF), atât în România cât şi în Bulgaria, sunt în faza de creştere şi consolidare a poziţiei în piaţă, creştere susţinută de fond prin capitalizări succesive dar şi favorizată de performanţa macroeconomică consistentă a celor două ţări. Chiar dacă nu există în acest moment discuţii privind vânzarea acestor participaţii, este de aşteptat ca în următoarele 12-18 luni să finalizăm câteva procese de vânzare a deţinerilor la câteva companii din acest ultim portofoliu”, precizează acesta.

Fondurile de investiții administrate de către Axxess Capital mai au în portofoliu pe lângă Patria Bank, Elefant.ro şi Rom Waste Solutions, companii precum Frigotehnica, Star Storage, respectiv un pachet minoritar de acțiuni în Bitdefender.

Axxess Capital face achiziții în ultimii ani din capitalul fondului de investiții EEAF, în timp ce fondurile mai vechi pe care le are sau le-a avut în administrare (RAEF – Romanian American Enterprise Fund, BAF  – Balkan Accession Fund) își fac pe rând exitul din afacerile aflate în portofoliu, pe măsură ce durata lor de viață se apropie de sfârșit. Printre investitorii în EEAF se numără investitori instituționali precum BERD, Fondul European de Investiții, Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BSTDB), Banca de Dezvoltare parte a grupului bancar KFW (DEG).

Politica de investiții a Axxess Capital vizează tichete de achiziție de regulă cuprinse între 5 și 15 mil. Euro fie pentru preluarea de pachete majoritare de acțiuni, fie participații minoritare în companii – țintă.

 

Te-ar mai putea interesa și
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce 44,8% consideră că aceasta va rămâne neschimbată,......
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International ...