Din lipsă de spaţiu disponibil în centru, investitorii imobiliari ţintesc modernizarea clădirilor istorice – analiză JLL

Economica.net
25 02. 2019
hilton2_37103900

Având în vedere cererea mare existentă pentru spaţii de birouri şi pentru hoteluri moderne în centrul oraşului, potenţialul segmentului de piaţă al clădirilor istorice este foarte mare, estimează sursa.

Potrivit analizei realizate de compania de management a investiţiilor imobiliare JLL, interesul investitorilor pentru proiectele de dezvoltare a imobilelor istorice e motivat de faptul că zona centrală este una dintre cele mai căutate din Bucureşti pentru sedii de firme, ceea ce se vede şi în rata de neocupare, de sub 5%. În 2018, în zona centrală a fost livrată o singură clădire de birouri, de 12.000 de metri pătraţi, în condiţiile în care cererea brută a fost de 72.176 metri pătraţi (22% din suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti), din care jumătate a reprezentat cerere netă, respectiv 25% din cererea netă al nivelul anului 2018 din Capitală.

„Din studiile pe care le-am făcut pe acest segment de piaţă, am identificat mai multe zone din Bucureşti unde există clădiri istorice care, prin investiţii în modernizare şi reabilitare, ar putea să intre în circuitul imobiliar comercial. Printre acestea amintim Piaţa Universităţii, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei şi zona Cişmigiu”, se precizează în analiza realizată de JLL.

În aceste zone există multe clădiri istorice foarte bine întreţinute şi conservate, care necesită investiţii reduse din partea potenţialilor cumpărători, iar clădirile au dimensiuni generoase, care permit investitorilor să realizeze proiecte mai atractive comercial, notează autorii studiului.

Aceştia enumeră câteva exemple de proiecte imobiliare rezultate din modernizarea sau convertirea clădirilor vechi în spaţii noi, moderne: Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Dionisie Lupu 70, Hilton Garden Inn, spitalul Sanador, Palatul Universul, The Ark.

Dintre clădirile istorice aflate în prezent în transformare în proiecte imobiliare moderne se numără Dacia One, cele două clădiri de pe Calea Victoriei cumpărate de grupul Hagag, proiectul dezvoltat de Hanner pe amplasamentul fostei fabrici de bere Griviţa, Hotel Corinthia (Grand Hotel du Boulevard) sau hotelul Autograph by Marriott, dezvoltat în locul Marmorosch Blank.

Transformarea clădirilor istorice în proiecte moderne ar putea atrage în total investiţii de sute de milioane de euro şi va crea locuri de munca şi, în cazul hotelurilor, va atrage turişti, estimează JLL.

„Având în vedere aceste evoluţii, vedem o schimbare a abordării investitorilor în ceea ce priveşte clădirile vechi, în sensul că acestea nu mai sunt folosite de ambasade sau de casele de avocatură, ci sunt cel mai des sunt reconvertite în hoteluri sau integrate în proiecte mai ample, cu componenta de birouri. Segmentul se dezvoltă în special datorită locaţillor centrale ale acestor proprietăţi, dar şi datorită dorinţei dezvoltatorilor de a face proiecte mai interesante din punct de vedere architectural, cu mai multă personalitate”, se precizează în analiza citată.