‘Procentul de 2% este foarte mic pentru locuinţe publice (…) şi ne gândim la două situaţii – situaţiile de urgenţă care pot apărea oricând. Ne dăm seama numai după ce s-a întâmplat o tragedie că puteam să facem mai mult. (…) Pe de altă parte, (…) tot în zona locuinţelor publice, pot intra şi elementele care ţin de mobilitatea forţei de muncă în teritoriu sau mobilitatea chiar în interiorul (…) zonei administraţiei. (…) Astăzi funcţionarii sunt legaţi de clădirea în care îşi desfăşoară activitatea, mobilitatea profesională ar trebui să fie mult mai mare, inclusiv în cazul funcţionarilor publici. (…) Va trebui să găsim o zonă de (…) eficienţă şi să optimizăm toate aceste criterii atunci când vom stabili care este procentul de locuinţe publice’, a declarat Vasile Dîncu, la dezbaterea publică a proiectului de HG pentru aprobarea Strategiei Naţionale a Locuirii, care a avut loc joi la MDRAP.
Potrivit lui Dîncu, se analizează ideea de a nu mai fi vândute locuinţele ANL pentru tineri.
‘Ideea pe care am primit-o din partea societăţii civile (…), având în vedere că avem un fond de locuinţe publice doar de 2% şi necesarul este mult mai mare pentru orice ţară civilizată, este de a nu mai vinde în viitor locuinţele ANL pentru tineri. (…) Este o politică pe care o vom introduce pentru viitor, în următorii ani, în niciun caz nu este (…) o chestiune care să-i ducă în alertă pe tinerii care în acest moment au făcut economii sau şi-au planificat viaţa în aşa fel încât să-şi continue locuirea într-o locuinţă ANL. Dar (…), locuinţele ANL nu sunt adaptate nici în acest moment pentru o familie cu copii mai mulţi, pentru o dezvoltare a familiei. Deci în mod normal locuinţele ANL (…) care se vor construi în viitor vor fi gândite în aşa fel încât să fie locuinţe pentru tineri pentru o anumită etapă. (…) În mod normal, va trebui, în funcţie de resursele pe care le vom avea, să creştem în următorii ani de câteva ori fondurile pentru ‘Prima Casă’, pentru că acestea pot constitui condiţii normale de locuire pentru o familie care se extinde’, a spus Dîncu.
El a mai afirmat că trebuie făcută o expertiză legată de numărul de locuinţe publice de care este nevoie.
‘Nu trebuie construite neapărat toate acestea de către stat (…), se poate face şi prin parteneriat public-privat, putem gândi planuri de mobilizare în caz de situaţii de urgenţă, în care să fie mobilizabile inclusiv locuinţe care vin din zona privată şi care în acel moment nu sunt ocupate. Avem un stoc de locuinţe de 16%, spune Statistica, dar eu cred că este mult mai mare, (…) locuinţe care exced (…) numărul de familii din România. Pe de altă parte, în marile oraşe este un mare număr de familii şi o presiune foarte mare pe piaţa imobiliară. Există un mare număr de familii care caută locuinţe, mai ales familii tinere’, a arătat Dîncu.