Următoarele programe POR, ghidurile pe care le vom lansa foarte repede în viitor, vor pune accent faţă de 2007-2014 pe asociere, pe interconexiune şi pe programe care să servească unor zone din ce în ce mai largi. Prin aceste modalităţi prin care vom premia, ca să zicem aşa, de la Guvern prin strategiile legate de fondurile europene pe acei oameni care-şi asociază zone metropolitate în jurul lor, se asociază mai multe oraşe din zonă, aceşti oameni pot să primească mai multe resurse şi pot să gestioneze programe mult mai complexe”, a spus vicepremierul citat de Mediafax.
Vasile Dîncu a spus că şapte ghiduri sunt finalizate şi deja discutate şi cu Ministerul Fodurilor Europene şi cu partenerii sociali.
„Problema este programul MySmis, care în noua formulă va trebui să integreze toate aceste programe, să formeze o bază pentru introducerea datelor. Conform discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută, până la 1 martie era termenul să se termine acest program. În momentul acela deja putem să dăm drumul. În caz că nu se termină programul la timp, vom da drumul pe hârtie”, a explicat vicepremierul.
Comparativ cu ghidurile emise în perioada de finanţare 2007-2014, cele care vor fi emise în perioada imediat următoare pentru că, potrivit vicepremierului, şi programele şi-au schimbat caracteristica.
„Este o altă fază de planificare a dezvoltării europene. Şi noi am ajuns la nişte concluzii, destul de multe pe fiecare program, legat de blocaje care au existat din cauza noastră, nu Bruxelles-ului, aşa cum se pasa câteodată responsabilitatea. Cred că aceste noi ghiduri vor fi mai pragamatice şi cred că vor fi mai uşor de aplicat, mai uşor de înţeles şi pentru asta nu vom mai pierde bani, nu vom mai suporta corecţii sau alte lucruri”, a spus vicepremierul Dîncu.