Dinel Staicu, condamnat definitiv la 9 ani închisoare pentru fraudarea Transgaz
Iniţial, Judecătoria Sectorului 2 îl condamnase în martie 2013 pe Dinel Staicu la 11 ani închisoare, însă Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte apelul acestuia şi i-a scăzut pedeapsa la 9 ani închisoare.
Potrivit deciziei CAB, Dinel Staicu a primit 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi 6 ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. La pedeapsa cea mai grea de 7 ani a fost adăugat cu spor de 2 ani, astfel încât el va executa 9 ani închisoare.
Alte condamnări din dosar: Aurel Gabriel Coconea (fost director general al Transgaz) – 7 ani închisoare, Carmen Ioana Popescu – 5 ani, Cornel Tudor Volintiru – 5 ani, Adrian Georgel Bogza – 5 ani, Vlad Rebega – 4 ani, Iulian Siclitaru – 4 ani, Vasile Banciu – 4 ani închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.
Pe latură civilă, instanţa a dispus ca Dinel Staicu şi ceilalţi inculpaţi să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Reconversia SA (prin lichidator judiciar Rovigo SPRL) către SNTGN Transgaz SA suma de 24 185.728 lei, reprezentând daune materiale.
Magistraţii au menţinut până la concurenţa sumei de 24 milioane lei sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Dinel Staicu şi au dispus aplicarea sechestrului şi asupra bunurilor celorlalţi inculpaţi.
În acest dosar, Dinel Staicu a fost trimis în judecată în 2007 de procurorii DNA pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Alături de Staicu au fost deferiţi justiţiei Gabriel Aurel Coconea, fost director general al societăţii Transgaz Mediaş, Cornel Teodor Volintiru, fost director general al societăţii Sironex Craiova, Vlad Rebega, fost director general al societăţii B.D.J. Craiova, Ioana Carmen Popescu, fost director economic al societăţii BDJ Craiova, Iulian Siclitaru, Tudorică Siclitaru, Vasile Banciu, fost director general adjunct la societăţii Asigurarea Naţională Română şi Adrian Bogza, fost administrator la societatea Delta Telecom.
Procurorii susţin că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Gabriel Coconea, în calitate de director general al Transgaz, având atribuţii de ordonator de credite şi reprezentare a societăţii în relaţiile cu terţii, ar fi încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat.
Prin încheierea acestor convenţii, el a interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale patru societăţi private – BDJ Craiova, Padogaz Bucureşti, Sironex Craiova şi Dumimpex SM Bucureşti, toate controlate de Dinel Staicu, cărora le-a asigurat finanţarea în mod fraudulos.
Convenţiile de plăţi au fost încheiate cu încălcarea OUG nr.10/1997 şi a normei metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin H.G. nr. 685/23.08.1999.
DNA mai susţinea că, la solicitarea Transgaz, contrar dispoziţiilor legale privind compensarea datoriilor reciproce, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru societăţi private suma totală de 13.251.328 lei, prejudiciind în acest mod Transgaz.
Dinel Staicu a mai fost condamnat definitiv la şapte ani închisoare pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), însă Curtea de Apel Bucureşti a anulat condamnarea prin admiterea unei contestaţii în anulare.
Ulterior, pentru că a mituit o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a scăpa de dosarul BIR, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv în septembrie 2014 la cinci ani închisoare.